Банкеръ Daily

Свят

Евродепутати искат разследване на "Газпром" за цените на газа

Група депутати от Европейския парламент поиска от Европейската комисия да разследва ролята на Газпром в нарастването на цените на газа на европейския пазар. Евродепутатите твърдят, че поведението на компанията ги е накарало да подозират пазарна манипулация, предаде Ройтерс.

В писмо до Европейската комисия от 16 септември около 40 от 700-те депутати, изразяват подозрения, че руският газов холдинг е предприел действия, за да тласне нагоре цените на синьото гориво.

Законодателите имат подозрения, че компанията се опитва да окаже натиск на Европа да се съгласи на бързо пускане на газопровода "Северен поток-2". Той тепърва подлежи на регулаторните одобрения, чието финализиране може да отнеме месеци. 

От Комисията потвърдиха, че са получили писмото, наблюдават ситуацията и ще отговорят в срок. Оттам поясниха, че първо от "Газпром" трябва да поискат одобрение за проекта от германския регулатор, след което Германия ще трябва да подаде в Комисията решението си. От своя страна, тя трябва да даде своето мнение в рамките на два месеца.

Говорителката Вивиан Лоонела каза, че по време на пандемията цените на електричеството са били рекордно ниски и е логично сега да се очаква повишение. Тя добави, че има редица фактори, които допринасят за това като глобалното повишаване на търсенето на горивото и икономическото възстановяване и в по-малка степен увеличаването на цената на въглеродните квоти. Лоонела отбеляза, че цените за производството на енергия от възобновяеми източници остават стабилни. 

Стратегическият резерв на страните членки от газ в момента е 71 на сто, като за сравнение - през последните 10 години по това време е бил около 92 на сто, съобщи тя, цитирана от БНР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във