Банкеръ Daily

Свят

Евродепутат: Спорни назначения в европрокуратурата от България

София ин'т Велд

Евродепутатката от "Обнови Европа" София ин 'т Велд определи като спорни назначенията на делегирани прокурори в европейската прокуратура от Португалия, Белгия и България, предаде БНР.

По време на заседание на комисиите по бюджетен контрол и по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи тя поиска от трите страни членки прозрачност, като предоставят всички документи за целта и не изключи в противен случай страните да бъдат дадени на съд.

Скандалът с назначаването на делегираните прокурори започна от Португалия. Наскоро евродепутатите от "Обнови Европа" и Европейската народна партия поискаха от Лисабон прозрачност около назначаването на обвинителя Жозе Гера в Европейската прокуратура, което определиха като "е политически ход", тъй като Комисията по подбор е препоръчала друг кандидат.

Социалистите в Европейския парламент обаче твърдят, че това са нападки срещу португалското председателство. По същия начин, според либералите, са действали властите в Белгия и България и са пренебрегнали препоръките, които са били за други кандидати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във