Банкеръ Daily

Европейският парламент

Евродепутат настоя страните от ЕС да отпуснат пари на Африка

Коронавирусът може да доведе до тежки последици в Африка и Европейският съюз е длъжен да окаже помощ, смята председателят на комисията по развитие в Европейския парламент Томас Тобе. Институциите работят активно, за да подкрепят страните членки в борбата срещу коронавируса и да намали отрицателните последици върху икономиката. Епидемията обаче засяга не само Европа. Много развиващи се страни са особено уязвими предвид на състоянието на техните системи за здравеопазване.

В резолюция от 17 април Европарламентът призова за международно сътрудничество и солидарност, както и за укрепване на системата на ООН, особено на Световната здравна организация. Брюксел обяви финансова помощ от над 20 млрд. евро (пакет "Екип Европа") за най-уязвимите страни, особено тези от Африка и съседни страни на ЕС. Повечето от парите идват от съществуващи програми и фондове, като сега те ще се насочат за борба с епидемията и последиците от нея. Депутатите се включиха в призивите на Международния валутен фонд и Световната банка за спиране на дълговите плащания от развиващи се страни.

Според Томас Тобе страните членки трябва да увеличат усилията си, защото има нужда от нови свежи пари.

"Като Европейски съюз ние трябва да се координираме и да направим нужното, за да достигнем действително до хората в нужда. Много е вероятно да не се регистрират всички случаи в много от страните в Африка, затова трябва да действаме много бързо. Доста ясно е, че предизвикателството в Африка е наистина голямо, тъй като има повече уязвими хора, системата на здравеопазването не е достатъчно добра в много страни, няма достатъчно болнични легла. В името на солидарността трябва да направим всичко възможно да спасим човешки животи. Това е също и европейски интерес, защото не искаме втора и трета вълна от епидемията да достигне Европа от съседните страни.", смята той.

Тобе подчерта, че  имаме нужда да изградим ново партньорство с Африка, в което да сложим край на отношенията донор-получател на средства. Трябва да разглеждаме много от страните в Африка по-скоро като партньори. Икономическият спад вследствие на коронавируса подчертава значението на тази нова стратегия. Най-важното нещо в момента е да направим реалност това ново партньорство - може би на среща на върха между ЕС и Афика през октомври. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във