Банкеръ Daily

Свят

Евроагенция: Не е нужна трета доза

Няма спешна нужда от прилагане на бустер дози от ваксините срещу ковид на напълно ваксинирани лица от основното население. Това се казва в техническия доклад, публикуван от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) въз основа на наличните към момента данни, цитиран от Министерството на здравеопазването.

Докладът също така отбелязва, че при хора със силно отслабена имунна система вече трябва да се обмислят допълнителни дози като част от тяхната първична ваксинация.

Данни, основаващи се на ефективността на ваксината и продължителността на защитата, показват, че всички разрешени ваксини в ЕС/ЕИП в момента осигуряват много добра защита срещу нужда от хоспитализация, тежки заболявания и смърт, свързани с ковид, докато обаче около един на всеки трима възрастни в ЕС/ЕИП над 18 години все още не е напълно ваксиниран. При тази ситуация сега приоритетът трябва да бъде ваксинирането на всички лица, които отговарят на условията и които все още не са завършили препоръчания курс на ваксинация.

В някои проучвания се съобщава, че допълнителна доза ваксина може да подобри имунния отговор при имунокомпрометирани лица, като реципиенти на трансплантирани органи, при които първоначалният отговор към ваксинацията е нисък. В такива случаи трябва да се обмисли възможността за прилагане на допълнителна доза ваксина.

Може да се има предвид и осигуряването на допълнителна доза като предпазна мярка при по-възрастни немощни хора, по-специално тези, които живеят в затворени помещения, като например обитатели на домове за дългосрочни грижи.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) в момента оценява данните за допълнителни дози и ще прецени дали актуализацията на продуктовата информация е целесъобразна. EMA също ще оценява данни за бустер дози. Докато EMA оценява съответните данни, държавите-членки могат да обмислят подготвителни планове за прилагане на бустер и допълнителни дози ваксини.

Препоръките във връзка с ваксинацията остават прерогатив на националните консултативни комитети по провеждане на имунизацията, които ръководят ваксинационната кампания във всяка държава-членка. Тези структури са най-подходящи с оглед на местните условия, включително разпространението на вируса (особено при притеснителни варианти), наличието на ваксини и капацитетът на националната здравна система.

Във Великобритания всички над 12 години, които имат сериозно отслабена имунна система, трябва да получат трета доза ваксина, за да бъдат защитени от Covid-19, препоръчаха здравни експерти. Става дума за около половин милион души, сред които попадат такива със специфични заболявания като рак на кръвта и напреднал стадий на СПИН, както и хора с присадени наскоро органи или стволови клетки. 

Обявявайки препоръката, Съвместната комисия за ваксинация и имунизация допълни, че продължава обсъждането на отделна бустер програма за всички останали. Още не е решено дали на всички между 12 и 15 години ще бъде предложена ваксина, както бе планирано по-рано. 

Съветът на експертите за трета ваксина на най-уязвимите, които съставляват около 1% от британското население, идва след като проучване показа, че 40% от хората със слаба имунна система имат нисък брой антитела и потенциално по-слаба защита и след две дози ваксина. Професор Вей Шен Лим, който е начело на комисията, заяви, че учените искат хората с най-слаба имунна система да получат най-добрия шанс за защита от Covid-19 чрез ваксиниране. 

Решението бе оповестено на фона на данните за последното денонощие, според които във Великобритаиня са починали 207 души, а това е най-високият брой от 9 март насам

Facebook logo
Бъдете с нас и във