Банкеръ Daily

Свят

Евреите създават първата си държава след векове странстване по света

Тел Авив от птичи поглед

На днешния ден през 1948 г. Израел се обявява за независима държава и избира временно правителство. Така евреите създават първата си държава след векове странстване по света.

Израел е създаден с резолюция на ООН, която предвижда създаване и на палестинска държава. Обособяването на израелска държава има дълга предистория, чието начало е в зараждането на ционизма. Две произведения изиграват значителна роля за утвърждаването на ционистката идея - "Рим и Йерусалим" на Мозес Хес и "Европейската държава - опит за модерно разрешение" на Теодор Херцел.

Британският мандат в Палестина, получен след Първата световна война, е прекратен през 1948 г. и на 14 май същата година премиерът Давид Бен Гурион обявява независимостта на израелската държава. Тя е призната веднага от САЩ, СССР и много други страни, но не и от съседните арабски държави.

Непосредствено след обявяването на независимостта, в следващите няколко дни близо 700 ливански, 1900 сирийски, 4000 иракски и 2800 египетски войници от съседните арабски страни нападат новата държава, с което е поставено началото на израелско-арабските войни и на съвременния Израелско-арабски конфликт.

Държавата Израел, както е официалното име на страната, се намира в Близкия изток, в югоизточната част на Средиземно море. Въпреки че географски се намира изцяло в Азия поради проблемите, които има със съседите си, често политически е приемана и като част от Европа. Заедно с това страната членува в различни европейски структури, включително и при всички спортни прояви тя участва в квалификации или турнири като европейска държава.

Израел е парламентарна република и единствената еврейска държава в света.  Характерно за израелската система е, че страната няма писана конституция, като тази функция се изпълнява от 14 отделни закона, известни като Основни закони на Израел. Парламентът се нарича Кнесет и има 120 депутати, избирани за четири години. Законодателният орган заседава в Йерусалим.

Държавният глава на Израел се избира от Кнесета за срок от седем година. А президентът посочва министър-председателят на страната. Израел има многопартийна система, в която се открояват две големи политически партии - десният блок Ликуд и лявата Партия на труда. Често обаче за съставянето на правителство е необходима помощта на малките партии Национал-религиозната партия, ортодоксалната религиозна партия Шас, партиите Наш дом е Израел, или Мерец.

Израел се намира на източния бряг на Средиземно море, между Ливан на север, Сирия на североизток, Йордания на изток и Египет на югозапад. Страната има мирни договори само с последните две държави. В най-южния си край има ограничен излаз и на Червено море, в залива Ейлат/Акаба. Израел има излаз и на Мъртво море, в което се влива река Йордан. Чрез него страната граничи с Палестина (Западния бряг на река Йордан) и с Йордания, а между трите страни се разделя неговата акватория.

В Израел живеят главно евреи. Най-многобройните малцинства в страната са израелските араби – мюсюлмани, християни и друзи. В Израел има Палестинска автономия на територията на Западния бряг на река Йордан и ивицата Газа.

В Израел живеят и около 50 хил. български евреи.

Преди създаването на днешната държава името Израел се използва, както за Ерец Израел - страната, обитавана от еврете през древността - така и в преносен смисъл за общността на всички евреи по света. То има корен в Стария завет, където Яков, който е родоначалник на евреите, е преименуван на Израил, след като се бори с ангел или самия Бог (никой не побеждава). Самото име Израил означава "който се бори с Бога".

Най-старото археологическо свидетелство за използването на думата Израел, освен като лично име, е Стелата на Мернептах от Древен Египет. Тя е датирана към края на 13 век пр. Хр. и споменава народ с това име.

Между май и септември валежите в Израел са рядкост. Поради оскъдността на водните ресурси, в страната са развити различни технологии за спестяване на вода, като капково напояване. Израелците се възползват от топлия и сух климат на страната, за да произвеждат ел. енергия от Слънчето, като страната е най-големият производител в света на глава от населението.

Туризмът, особено религиозният, е много добре развит отрасъл с добра инфраструктура. Годишно страната се посещава от над  3 млн. туристи.

Тел Авив, също и Тел Авив-Яфо (в превод на български език: "Пролетен хълм"; на арабски: Тал ʼАбиб) е вторият по големина град в Израел, и изпълнява функциите на столица на страната.

Тел Авив е сравнително млад град - едва на 100 години, с характерна за Южна Европа архитектура, той е обявен през 2003 г. от ЮНЕСКО за обект на световното културно наследство. Тел Авив включва и Яфо, един от най-старите градове в Близкия изток, намиращ се на възвишение предлагащо неоценима гледка към брега на Тел Авив с неговите плажове.

В Тел Авив е роден Бенямин Нетаняху политик от консервативната партия Ликуд. Той е първият израелски премиер, който е роден в Израел след създаването на държавата. След изборите през април тази година Нетаняху за пореден път състави правителството на Израел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във