Банкеръ Daily

Свят

Ево Моралес ще сформира въоръжени милиции, ако се върне в Боливия

Бившият боливийски президент Ево Моралес, който живее в изгнание в Аржентина, заяви в запис, излъчен вчера от боливийско радио, че ако се върне в Боливия, ще сформира "въоръжени милиции като тези във Венецуела", предаде Франс прес.

В записа Моралес, който подаде оставка на 10 ноември, отново заявява, че е жертва на държавен преврат. По думите му "груба грешка" на неговото правителство е била липсата на план Б срещу дясната опозиция. "Ние бяхме прекалено доверчиви. Занапред, ако се върна в Боливия, ще трябва да организираме народни въоръжени милиции, както направиха във Венецуела", казва Моралес.

Откакто е в изгнание, най-напред в Мексико, а после в Аржентина, бившият президент декларира желание да се върне на боливийска територия, където предстои кампания за президентските избори, насрочени от временната власт за 3 май. Но той рискува да бъде задържан, тъй като боливийската прокуратура издаде заповед за ареста му "за тероризъм". Вчерашните му изявления утежняват случая му, отбелязва АФП.

В интервю за Ройтерс Моралес потвърди, че гласът на записа е негов и защити призива си. Той каза, че народът има право да се защитава, ако новото правителство го атакува, и уточни, че не е имал предвид въоръжени с огнестрелно оръжие, а граждански групи за самозащита, каквито по думите му отдавна съществували: "В Боливия, щом въоръжените сили стрелят и убиват хора, хората имат право да организират сили за защита на сигурността си. Те не са нещо ново, в различно време са били наричани различно".

Facebook logo
Бъдете с нас и във