Банкеръ Daily

Свят

Ево Моралес се бори за четвърти мандат на президентските избори в Боливия

Ево Моралес

В Боливия днес се произвежда първият тур на президентските избори. В тях досегашният президент Ево Моралес се бори за четвърти мандат. Той вече е 14 години на власт и на 59 години сега е най-възрастният действащ президент на страна в Латинска Америка, отбелязва Франс прес.

Основен противник на Моралес е бившият президент Карлос Меса. Той е на 66 години и беше боливийски лидер от 2003 до 2005 г.

Различни допитвания дават малка преднина на Моралес пред Меса или равен резултат за двамата на първия тур, предаде Асошиейтед прес. Според едно от тях и двамата отиват на втори тур. Друго допитване отрежда по 36 процента на всеки един от двамата.

Боливийците гласуват днес и за парламент.

Икономическият растеж на Боливия един от най-силните в региона - 4,2 процента през 2018 г., според данни на Световната банка. Това се дължи основно на национализацията на сектора на въглеводородите, решена от Моралес през 2006 г., и на предпазлива икономическа политика. Обществените приходи от въглеводородния отрасъл нараснаха от 673 милиона долара през 2005 г. на 2,28 милиарда долара през миналата година.

Държавният контрол се разпростира и върху телекомуникациите, пенсионните фондове, водноелектрическите централи, летищата и минния добив. Благодарение на постъпленията на средства правителството инвестира в социални програми и обществени инфраструктури.

Въпреки че Боливия е богата на минни ресурси, тя си остава една от най-бедните в региона. Но бедността все пак отстъпва. През 2010 г. бедни са били 45 процента от населението, а миналата година - 34,5 процента, според данни на Световната банка, посочва Франс прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във