Банкеръ Daily

Свят

Еверест е изкачен за първи път

Еверест и Лхотце, видяни от южната страна, сутрин

На днешния ден през 1953 г. сър Едмънд Хилари и шерпът Тенсинг Норгей стават първите алпинисти, изкачили връх Еверест в Хималаите. Двамата покоряват върха и забиват четири флага - индийски, непалски, на ООН и английски. Ръководител на тази експедиция е англичанинът Джон Хънт.

Еверест (на тибетски: Джомолунгма: "Богинята - майка на света", на непалски: Сагарматха: "Високо в небесата") е най-високият от 14-те планински върхове осемхилядници, в Азия и на Земята.

Намира се в Махалунгурския дял на Хималаите на границата между Непал и Китайския Тибетски автономен регион. Западният и югоизточният склон на върха представляват граничната линия между двете страни. Той е най-високият връх на Земята с височина 8 848.20 метра. Наречен е на името на директора на Индийската топографска служба полковник Джордж Еверест, заемал този пост през 1830-1843 година. Откъм Непал е разположен в Национален парк Сагарматха, който е биосферен резерват защитен от ЮНЕСКО.

Първи експедиции са английски през 1921, 1922 и 1924 година.

Откриването и измерването на Еверест през 1852 г. е свързано с големи трудности, тъй като властите на Тибет, Китай и Непал забраняват достъпа на Индийската топографска служба до Хималаите. Еверест е най-висок връх на планетата от 1852 година. Отбелязан дотогава като Пик XV, после е преименуван (1865 г.) на Еверест, а височината e коригирана на 8 848 м през 1955 г. след измерване от индийския топограф Гулатий, но тъй като Хималаите се издигат с 5 см годишно е възможно височината му вече да е над 8 850 метра.

Статутът на Еверест на най-висок връх в света привлича катерачи от всички категории, от най-опитните до новаци, готови да заплатят солидни суми на професионални планински водачи, за да направят успешно изкачване. Планината не изпъква с изключителни алпинистки трудности при изкачването по стандартния маршрут, за разлика от други осемхилядници като К2 или Нанга Парбат. Въпреки това съществуват множество специфични опасности, като височинна болест, лошото време и силният вятър.

Експедициите до върха са значителен източник на туристически приходи за Непал, чието правителство изисква от експедициите разрешително за изкачване, което може да достигне от 10 000 до 25 000 щатски долара на човек, отделно другите разноски варират до около 65 000 щ.д. на човек. Условията в "Зоната на смъртта" са толкова тежки, че повечето трупове са оставени там, където човекът е загинал, и понякога са демотивиращ фактор, тъй като се виждат по стандартния и други маршрути за изкачване.

Съществуват два основни маршрута за изкачване на връх Еверест - югоизточният ръб с начало в Непал и североизточният ръб с начало в Тибет. Освен тях има и множество второстепенни и по-рядко използвани маршрути. От двата главни маршрута, югоизточният е технически по-лесен и по-често използван. Този маршрут е бил използван от Едмънд Хилари и Тензинг Норгей през 1953 година, при първото покоряване на върха.

Щурмуването на върха се прави предимно през месец май, преди да започне сезонът на мусоните.

Българи, изкачили върха

На 20 април през 1984 г. Христо Проданов е първият българин изкачил върха и 13-ят човек в света, направил това без кислороден уред. По-късно същата година върхът е покорен и от Методи Савов и Иван Вълчев (на 8 май) и Кирил Досков и Николай Петков (на 9 май), а ръководител на тази експедиция е бил Аврам Аврамов.

Още няколко българи са стигнали до върха - Дойчин Василев (на 20 май 1997 г.), Петко Тотев (18 май), Христо Христов (без кислороден уред), Дойчин Боянов (без кислород) и Николай Петков (второ изкачване, на 19 май 2004 г.).

На 24 май през 2014 г. Атанас Скатов става първият веган в света, изкачил Еверест. А на 22 май три години по-късно той прави второ изкачване, по югоизточния ръб и е първият и до момента единствен българин, изкачил Еверест и по северния, и по южния ръб.

Facebook logo
Бъдете с нас и във