Банкеръ Daily

Свят

Естония пое ротационното председателство на Съвета на ЕС

Естония пое ротационното председателство на Съвета на ЕС.

Цифрова Европа и свободното движение на данни ще бъде една от главните теми на председателството, заяви премиерът Юри Ратас. По думите му целта на председателство е да направи Европа "по-обединена и по-силна", насърчавайки иновациите, устойчивото развитие и сигурността. Според президента на страната Керсти Калюлайд приоритет ще бъде и укрепването на Шенген.

Най-големи предизвикателства пред малката балтийска държава ще бъдат реформирането на системата за предоставяне на убежище, защитата на външните граници на ЕС и първата част от преговорите за излизането на Великобритания от блока.

След Естония, председателството на ЕС ще поеме България.

Достиженията в електронното управление са днешната визитка на Естония и това е тема, която присъства постоянно в разговорите с политици и предприемачи. Според официалната статистика само въвеждането на електронния подпис в личните карти на естонците пести на държавата с население от 1.3 милиона души по 2% от брутния вътрешен продукт на година - стойност, равна на бюджетите за отбрана на държавите от НАТО през 2024 г., според общите намерения. Информационните технологии осигуряват 7% от БВП на Естония.

Естония започва първите опити в електронизирането на живота през 90-те години на миналия век, а днес е водеща сила в тази посока и е готова да споделя опита си. Естонците разполагат с "правото да отговарят само веднъж" - т.е. властта няма право да им задава повторно въпрос, на който вече са отговорили - например какъв е имейлът им или къде се намира жилището им. Сред малкото услуги, недостъпни онлайн, са сключването на брак и изповядването на имотна сделка. Те са изключени от електронното управление от съображения за сигурност.

Едва 4% от естонците днес не подават данъчните си декларации онлайн. Гражданите имат право да попълват данните и на хартия, но фирмите могат да общуват с администрацията само по електронен път. Според представителите на правителството, така отпада нуждата от наемането на счетоводители, а бюрокрацията се свежда до нула.

По данни на естонското министерство на икономиката, в резултат Естония има "най-добра данъчна събираемост в света и 50 пъти по-добра полиция". В страната 85% от училищата са електронизирани, от повече от десетилетие са въведени електронни здравни картони. Естония първа в света въвежда през 2005 г. електронното гласуване, достъпно от 116 държави. Всеки трети естонец избира управляващите онлайн и това прави изборите 2.5 пъти по-евтини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във