Банкеръ Daily

Свят

Естония изгони руски дипломат

Сградата на външното министерство на Естония.

Естонското външно министерство обяви един от дипломатите на руското посолство в Талин за персона нон грата. Нотата е предадена на руския посланик в  Александър Петров в четвъртък, съобщи естонското външно министерство.

Както министерството уточни, това решение е взето в отговор на експулсирането на естонския консул в Санкт Петербург Март Ляте. 

В началото на месеца консулът на Естония в Санкт Петербург беше изгонен, защото е получил класифицирани документи, според руските служби за сигурност. Новината дойде на фона на зачестилите обвинения в шпионаж между Москва и западните страни.

"Такова действие е несъвместимо със статута на дипломатическите служители и има чисто враждебен спрямо Русия характер. Взети са мерки спрямо чуждия дипломат в съответствие с нормите на международното право", се казва в съобщението на службите за сигурност.

Естонското външно министерство обяви, че става дума за безпочвени обвинения срещу дипломата и че самият арест е бил провокация.

През април Чехия изгони 70 руски дипломати. Прага съкрати състава на посолството на Русия в Прага до числеността на чешкото в Москва. Това бе реакцията на изгонването от Москва на 20 сътрудници на чешкото посолство в отговор на експулсирането на 18 руски дипломати от Прага. Тогава Словакия също реши да действа солидарно със съседката си, като изгони трима руски дипломати. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във