Банкеръ Daily

Свят

ЕСПЧ поиска от Русия незабавно да освободи Навални

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) поиска днес от руското правителство да освободи незабавно опозиционера Алексей Навални, като заяви, че съществува опасност за живота му, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

"Съдът отчете естеството и степента на риска за живота на жалбоподателя, в светлината на общите обстоятелства на настоящото задържане на жалбоподателя ", пише ЕСПЧ в съобщение до медиите. Той подчертава, че Русия, която е страна по Европейската конвенция за правата на човека, е длъжна да изпълни неговото решение.

"Временната мярка" е постановена по жалба, подадена от руския опозиционер на 20 януари. Според Навални мерките, взети от руските власти, "не могат да предоставят достатъчни гаранции за живота и здравето му".

Руският опозиционер беше задържан на 17 януари след връщането си от лечение в Германия. Това доведе до протести в цяла Русия, при които бяха извършени около 11 000 ареста. 

Има няколко случая, при които различни страни не са уважавали решения на ЕСПЧ, припомня АФП. През 2005 г. Турция екстрадира двама узбекистанци въпреки временна мярка, приета от съда. През 2009 г. Молдова, а през 2016 г. Русия, бяха осъдени от съда за неизпълнение на подобни мерки.

Русия е спазвала решения на ЕСПЧ, но той никога досега не е искал от нея да освободи задържан, отбелязва АП.

Временните мерки се приемат от съда в Страсбург по извънредна процедура. Те се постановяват при "непосредствен риск от непоправими щети". ЕСПЧ отбеляза, че подобно решение не предрешава следващи решения "за допустимостта или съществото на делото".

Междувременно руският министър на правосъдието Константин Чуйченко определи днешното решение на ЕСПЧ за Навални като безпрецедентна намеса в работата на съдебната система на Русия, предаде Ройтерс.

Решението на ЕСПЧ не може да бъде изпълнено, защото според руското законодателство "няма правни основния за освобождаването на този човек", каза Чуйченко, цитиран от Франс прес.

Руският правосъден министър добави, че това е "груба намеса" в работата на съдебната власт на суверенна държава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във