Банкеръ Daily

Свят

ЕСПЧ осъди Русия за унизително отношение към Навални

Европейският съд за правата на човека осъди днес за пореден път Русия за унизително отношение към опозиционния лидер Алексей Навални, предаде Франс прес.

В края на август критик номер едно на руския президент Владимир Путин стана жертва на отравяне, за което обвини Кремъл.

Решението, което съдът постанови днес, е по жалба, внесена от Навални и друг руски опозиционер - Вадим Гунко. Двамата твърдят, че са били малтретирани при задържането им на протест в Москва на 6 май 2012 г. срещу предполагаемите измами на президентските избори през март същата година. Те прекарали нощта в полицейски участък, след което получили административни наказания за отказ да се подчинят на полицейски заповеди.

Съдът постанови днес с единодушие, че Русия е нарушила текстове от Европейската конвенция за правата на човека, забраняващи унизителното или нехуманно третиране, правото на свобода и сигурност, както и на справедлив процес. Москва ще трябва да плати 8500 евро на Навални и 7500 евро на Гунко за причинени морални щети.

Европейският съд за правата на човека вече е осъждал много пъти Русия за малтретиране на Алексей Навални - адвокат по професия и активист, борещ се срещу корупцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във