Банкеръ Daily

Свят

ЕС затваря външните си граници за 30 дни

Европейският съюз въвежда 30-дневна забрана за неналежащи пътувания към територията на страните членки. На практика това означава затваряне на външните граници на Евросъюза.

"Както току-що информирах нашите партньори от Г-7, предлагам на държавните и правителствените ръководители да въведем временно ограничение за неналежащи пътувания до ЕС", каза председателката на Европейската комисия Урсула Фон дер Лейен във видеообръщение в Туитър.

Забраната първоначално ще важи за срок от 30 дни, но "може да се удължи при необходимост", посочи шефката на ЕК.

Изключение се прави за дългосрочно пребиваващи в ЕС, членове на семействата на граждани на ЕС и дипломати, както и за лекари, медицински сестри, изследователи и експерти. Хората, превозващи стоки, също са освободени от ограничителните мерки, за да се осигурят доставките на стоки като лекарства и храни. За трансграничните работници забраната също няма да важи.

Европейската комисия представи насоки за действия по вътрешните граници за пресичането на пандемията и ограничаване на последствията за икономиката.  

Насоките на Брюксел целят едновременно да бъде предпазено здравето на хората, но и бъдат ограничени щетите за икономиката. 

Целта е да се гарантира, че здравеопазването и пациентите продължават да получават цялата подкрепа, от която се нуждаят, по-специално защитни облекла и медицинска апаратура и в същото време да гарантираме, че другите стоки, които са важни за това икономиката да продължава да се функционира, могат да се движат и да достигат фабриките и магазините, каза Ерик Мамер, говорител на Европейската комисия.

Граждани на ЕС, които са болни, не трябва да бъдат връщани по границите, а да им се предоставя достъп до здравни грижи. Държавите членки могат да отказват влизане на хора от трети държави без право на пребиваване в ЕС, ако преценят, че те представляват заплаха за общественото здраве.

Държавите трябва да спазват принципа на свободното движение на всички стоки и да гарантират доставките на основни продукти като лекарства, медицинско оборудване и хранителни продукти. От тях се очаква да осигурят приоритетни зелени ленти за превоз на товари.

Зам.-председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс се е поставил доброволно под карантина, след като е общувал с заразен френски политик.

Заради кризата с коронавируса Белгия служебното правителство на Софи
Вилмес ще получи специални правомощия и парламентарна подкрепа, за да
действа като нормално правителство.

Католическата църква спря всички венчавки и кръщенетата. Здравното министерство призова шивашки предприятия да започнат сами да шият маски за лице. Някои болници вече правят това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във