Банкеръ Daily

Свят

ЕС започва съдебни действия срещу Великобритания

Европейският съюз започна съдебно производство срещу Обединеното кралство заради предполагаеми нарушения на договора между двете страни за Северна Ирландия. Ескалацията на този спор може да влоши отношенията и да доведе до облагане на британски стоки с мита.

Европейската комисия инициира в понеделник процес, който може да доведе до това, че Великобритания ще бъде изправена пред Съда на ЕС и да бъде ударена с търговски санкции. Брюксел е ядосан от съобщението на Лондон за едностранно 6-месечно отлагане - до 1 октомври - на митническия контрол на стоките, пристигащи в Северна Ирландия от континентална Великобритания.

Според ЕС действията на Лондон подкопават усилията да се запази мирът на остров Ирландия, като се предотврати връщането на границата между британската територия Северна Ирландия и членката на ЕС Ирландия.

Европейската комисия подчертава, че Обединеното кралство не е спазило задълженията си по прилагането на договора. Британският премиер Джонсън се опита да омаловажи проблема, а официални представители на неговото правителство твърдят, че Обединеното кралство не е нарушило никакви договорки и че едностранното удължаване на  преходния период било нещо съвсем обичайно в международните отношения. Брюксел обаче не приема тези аргументи.

В знак на протест Европейският парламент междувременно отложи окончателното одобрение на търговската сделка за Брекзит. Тя беше постигната в навечерието на Бъдни вечер - само седмица преди фактическия Брекзит и засега действа само временно.

Спорът ескалира на фона на тревожните търговски данни на Великобритания, които показват рекорден спад в търговията с ЕС през първия месец след края на преходния период за Брекзит. С излизането на Обединеното кралство от единния пазар през януари 2021 г. износът за Евросъюза е намалял с 5.6 милиарда лири, а вносът - с 6.6 милиарда лири. Износът на стоки за ЕС се е сринал с почти 41%, а вносът с 29%. В цени и обеми това е "най-големият спад за един месец, откакто тези цифри започнаха да се измерват през януари 1997 година".

Facebook logo
Бъдете с нас и във