Банкеръ Daily

Свят

ЕС започна да обсъжда какви санкциите да наложи на Беларус

Страните от ЕС започват да обсъждат върху кои сектори от икономиката на Беларус да бъдат наложени санкции заради принудителното приземяване на самолет в Минск и задържането на опозиционен журналист. Това съобщи днес ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

"Отвличането на самолет и задържането на двама пътници е напълно неприемливо и ние започваме да обсъждаме налагането на секторни и икономически санкции", каза Борел пред репортери преди началото на неофициалната среща на министрите на външните работи на държавите от ЕС в Лисабон. Той добави, че подготовката на наказателни мерки срещу още хора в Беларус е в напреднал стадий, но не даде подробности.

Компанията "Ер Франс" (Air France) отмени полет от Париж за Москва, след като руските власти отказаха да одобрят маршрут, заобикалящ Беларус, съобщи Ройтерс.

"Ер Франс", която извършва няколко седмични полета до Москва, заяви, че все още планира да изпълни следващия си редовен полет до Москва в петък, при условие че има руско одобрение на плана за полет, който да позволи самолетът да избегне прелитането над територията на Беларус.

Пътниците в отложения полет са получили помощ на парижкото летище "Шарл де Гол", се казва в съобщението, цитирано от БНР.

Европейският съюз прикани авиопревозвачите да избягват беларуското въздушно пространство след инцидента от неделя, когато беларуските власти принудиха самолет на „Райънеър“ да се приземи в Минск и арестуваха намиращия се на борда опозиционен активист Роман Протасевич.

Facebook logo
Бъдете с нас и във