Банкеръ Weekly

Акценти

ЕС залага на търговията

Жан-Клод Юнкер вече е здрав, няма да подава оставка и ще пътува до Америка.
S 250 4cedf186 95de 49c8 9bce 93ab613e1bbf
S 250 a7075dd4 19ea 433c bc87 7dbf7cc32fd6

Поведението на председателя на Европейската комисия и бъдещата му среща с Доналд Тръмп, споразумението за свободна търговия с Япония, предупрежденията към платформата за наемане на жилища Airbnb и глобата за Google бяха сред водещите теми в ЕС през изминалата седмица. 

 

Юнкер оздравя и отива при Тръмп

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер няма да подава оставка и възнамерява да изкара докрай мандата си. Той вече е напълно здрав и отива на посещение във Вашингтон, за да се срещне с Доналд Тръмп. Това обяви на 16 юли говорител на институцията.

Повече от седмица продължават призивите от партии и граждани за оттеглянето на Юнкер. Причината е, че той бе показан във видео в странно състояние. Юнкер не можеше да се държи на краката си при официалната вечеря на ръководителите на държавите от НАТО в Брюксел. Политическите му противници заявиха, че председателят е бил "сериозно почерпен", което е "сериозен срам за цялата общност". Говорителят обаче определи предположенията, че Юнкер е бил пиян в този момент, като срамни, обидни и нечестни. Той поясни, че болките на страдащия от ишиас Юнкер вече са отшумели и той може да излиза, без да го придружава лекар.

Визитата на Юнкер във Вашингтон ще е на 25 юли. Очаква се в хода на разговорите двамата с Тръмп да обсъдят икономическото сътрудничество в контекста на събитията от последния месец. От началото на юни европейски алуминий и стомана са обложени с високи мита в Съединените щати. Друг проблем е, че от администрацията на Тръмп се заканват и на вносните европейски автомобили. Под заплаха от солидни глоби са и европейските компании, които продължават да търгуват с Иран, след като Вашингтон отхвърли споразумението за иранската ядрена програма.

"Ще пътувам за Вашингтон и ще представя европейската позиция. Не ми харесва тази идея, че американската администрация иска да раздели ЕС, що се отнася до търговията. Трябва да спрем да правим драма от тези отношения, защото се нуждаем едни от други. Не съм сигурен дали ще постигнем споразумение между САЩ и ЕС, но ще опитаме", каза Юнкер.

Историческо споразумение с Япония

Япония и Европейският съюз подписаха на 17 юли историческо споразумение за свободна търговия. Договорът ще позволи да бъде сформиран икономически блок с брутен вътрешен продукт, равняващ се на близо 30% от световния. Церемонията се проведе в резиденцията на японския премиер Шиндзо Абе след срещата на върха, в която участваха председателят на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Споразумението предвижда Япония да отмени митата за 94% от стоките от ЕС, включително и европейски сирена, вино и свинско месо. А общността ще отмени митническите тарифи за 99% от стоките, внасяни от Япония - като автомобили и битова електроника. Документът отваря и пазарите на услуги, особено в областта на финансите, електронната търговия, далекосъобщенията и превозите. Той осигурява на европейските дружества достъп до големите пазари на обществени поръчки в 48 големи японски града и премахва пречките пред обществените поръчки в железниците на национално равнище.

Очаква се договореностите да влязат в сила преди Великобритания да напусне Евросъюза през март 2019-а. Промените обаче ще станат съответно след осем и шест години.

Япония е вторият най-голям търговски партньор на Европейския съюз в Азия след Китай. През 2017-а тя е продала на Стария континент стоки за 68.9 млрд. евро, докато износът на съюза за Страната на изгряващото слънце е бил за 60.5 млрд. евро.

Брюксел иска от Airbnb да промени правилата

Европейската комисия даде срок от месец и половина на платформата за краткосрочно наемане на жилища Airbnb да приведе дейността си в съответствие с европейските регламенти за защита на потребителите. Основните искания са тя да предоставя само крайни цени на клиентите. Така няма да има изненади като допълнителни разходи за почистване, отопление, асансьор. Също така ясно трябва да уточнява дали жилището се дава от частно лице или от фирма.

Други важни изисквания са свързани с директивата за неравноправните клаузи в потребителските договори. Платформата например често насочва потребителите към юрисдикции, които са извън ЕС, въпреки че става въпрос за наемане на жилище в общността, и то от граждани на съюза.

"В началото на септември промените ще бъдат анализирани и ако Европейската комисия не ги сметне за задоволителни, ще наложи глоба на собствениците на платформата“, обяви еврокомисарят по правосъдието, потребителите и равнопоставеността на половете Вера Йоурова.

Броят на потребителите, които резервират онлайн своето ваканционно настаняване, расте и секторът предоставя множество нови възможности за туристите. Според  Йоурова популярността  не може да е оправдание за неспазването на правилата на Евросъюза за защита на потребителите.

Глоба от 4.3 млрд. евро за Google

Европейската комисия глоби с 4.3 млрд. евро световния интернет гигант Google за монополистки практики на пазара на мобилни операционни системи. Причината е операционната система Android, която се използва от почти всички производители на смартфони в света, с изключение на Apple. Android се разработва от Google и е безплатна за всички фирми в сектора, искащи да я ползват. Условието е всички телефони да са с неизтриваем софтуер на Google, което на практика го прави монополист. По правилата на съюза размерът на глобата може да достигне 10% от годишния оборот на компанията майка Alphabet, който през 2017-а е бил 110,9 млрд. долара. Тоест  глобата можеше да е до 11 млрд. долара.

Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер отбеляза, че  интернет компанията е злоупотребила с господстващото си положение на пазара, като е осъществила връзки с производители на телефони, като Samsung и китайската Huawei,  с настояване да интегрират нейни приложения в продукцията си.

За първи път операционната система Android попадна в полезрението на европейските регулаторни органи през 2015 година. Тогава няколко фирми, сред които Microsoft, Nokia и Oracle, подадоха оплакване за нелоялна конкуренция. Към онзи момент Android държеше 64% от европейския пазар на мобилни телефони, а сега този дял е 74 на сто.

Европейският съюз започна антитръстовото дело спрямо Goolgle през 2016-а. Той обвини интернет гиганта в налагането на лицензионни условия за операционната му система Android OS, които облагодетелстват рекламираните от него продукти за сметка на продуктите на конкурентите му. Според европейски експерти това е довело до още по-трудно разработването на конкурентни уеб браузъри и други операционни системи. Тази е и причината за намаляване на иновациите и за по-малкото възможности за избор на потребителите.

Решението на ЕС може да повлияе на растежа на рекламния бизнес на Google, който се поддържа повече от мобилни, отколкото от десктоп реклами. Ако гигантът бъде принуден да спре предлагането на своите приложения, той ще загуби правата върху тези телефони, при които може да продава повече реклами, отколкото чрез продукти на трети страни.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във