Банкеръ Daily

Свят

ЕС заделя 5,4 млрд. евро по програмата за климата

Европейската комисия  одобри програмата LIFE за 2021-2027 г. през април. 

Програма LIFE е единствената програма на европейско ниво, посветена изцяло на опазването на природата и на действия срещу климатичните изменения. Бюджетът ѝ за 2021-2027 г. ще бъде по-голям от всякога. За екологични инициативи са заделени 3,5 млрд. евро, а за действия относно климата - 1,9 млрд. евро.

Програмата е част от предложенията на Европейската комисия за Зеления пакт. Изграждането на по-чиста, кръгова икономика, която оползотворява повторно и рециклира продуктите, е приоритет за ЕС. Програмата LIFE има важна роля – тя ще подкрепя прехода към чиста енергия и ще подпомага заедно с други програми целта на ЕС за постигане на неутралност спрямо климата до 2050 г. В задачите ѝ се включва и подобряване на качеството на околната среда и обръщане на процеса на загуба на биоразнообразие.

Програмата  е част от дългосрочния бюджет на ЕС и от плана за възстановяване от пандемията, в рамките на които 30% от средствата се заделят за политиката относно климата. Другите европейски програми, свързани с климата, са: Фондът за справедлив преход, който ще помага на региони, зависими от изкопаемите горива, да се приспособят към зелената икономика; InvestEU, която ще инвестира в проекти, свързани с климата; „Хоризонт Европа“, която ще финансира изследвания и иновации.

Европейската комисия  одобри програмата LIFE за 2021-2027 г. през април. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във