Банкеръ Daily

Свят

ЕС задейства всички инструменти на вътрешния пазар заради епидемията

Всички инструменти на вътрешния пазар на ЕС трябва да бъдат задействани срещу кризата с COVID-19. Спекулациите с цените и измамите с потребителите трябва да спрат и всички трябва да получат равен достъп до бъдеща ваксина.

За да се предотврати недостигът на стоки от първа необходимост, като храни, фармацевтични продукти, медицински консумативи и оборудване за лична защита, Европейската комисия (Комисията) трябва да следи внимателно всички ограничения, наложени от държавите членки по отношение на свободното движение на стоки на вътрешния пазар и да гарантира, че правилата на ЕС се спазват, подчертават евродепутатите.

Страните от ЕС трябва също така да гарантират, че професионалните услуги, особено в секторите на здравеопазването, грижите за деца или възрастни хора в трансграничните региони, могат да продължат да функционират.

Бъдеща ваксина: трябва да бъде осигурен равен достъп за всички

„Необходимо е да се засили законодателството по процедурите за възлагане на съвместни обществени поръчки, за да може да бъдат използвани за закупуване на ваксина, след като тя стане налична, както и да се избегнат спекулациите с цената й и да се осигури равен достъп в рамките Европейския съюз“, заяви комисията по вътрешен пазар (IMCO).

Евродепутатите също така призовават страните от ЕС да координират използването на иновативни технологии, като 3D принтиране. „Секторът за производство чрез 3D принтиране може да предложи незабавни решения за болници, които изпитват внезапен и непредвиден недостиг на оборудване или ограничен достъп до основни лични предпазни средства“, казват те в писмото.

Болниците от ЕС ще получат оборудване за 50 млн. евро

Европейският съюз ще закупи медицинско оборудване за болници на обща стойност от 50 милиона евро. Тестовете, маските и дихателната апаратура ще бъдат купени съвместно. 

Миналата седмица Европейската комисия създаде схема за снабдяване с медицинско оборудване (чрез програмата rescEU), така че необходимите доставки за справянето с COVID-19 да стигнат бързо до държавите членки, които са изправени пред недостиг на оборудване. Това оборудване е необходимо за лечението на заразени пациенти, защита на здравните работници и забавяне на разпространението на вируса.

Европарламентът пък вече работи с държавите членки за бързото одобрение на 40 от 50-те милиона евро отделени за медицинско оборудване за интензивно лечение, като дихателна апаратура и лични предпазни средства, например маски за многократна употреба. Държавите членки също се обединяват в рамките на споразумението за съвместно възлагане на обществени поръчки за закупуване на лични предпазни средства, дихателна апаратура и предмети, необходими за тестване за коронавируса. Работейки заедно по този начин, те придобиват по-силна позиция на световния пазар.

Борба с измами, свързани с коронавируса, насочени към потребителите

Евродепутатите призовават Комисията и националните органи активно да следят пазара по време на кризата, за да не допуснат да бъдат нанесат вреди на потребителите поради ситуацията с COVID-19.

Те трябва да споделят информация за злоупотреби, например подвеждащи твърдения във връзка с коронавируса за причините за увеличение на цените или измами, по-специално за продукти, които в момента са с голямо търсене. Необходим е последователен и координиран подход за справяне със заблуждаващи практики на нелоялни търговци, по-специално за тези, които продават фалшиво медицинско оборудване онлайн, настоява комисията IMCO.

И накрая, комисията по вътрешен пазар и права на потребителите приветства насоките на Комисията относно регламентите на ЕС за правата на пътниците и позоваването на правилата за туристическите пакети, които позволяват на пътниците да отменят пътуванията си без глоби и неустойки при такива „неизбежни и извънредни обстоятелства“ и които изискват туроператорите да предоставят помощ на пътниците блокирани в чужбина.

Демокрация в действие

Комисията трябва редовно да информира Европейския парламент за това как се развива ситуацията на вътрешния пазар, за да се гарантира, че Парламентът има демократичен контрол върху процеса, припомнят членовете на ЕП от комисията по вътрешен пазар.

Всяка извънредна мярка за преодоляване за епидемията от Ковид-19 трябва да бъде съобразена с европейските и международните задължения, поети от държавите по отношение на правата на човека, трябва да бъде съразмерна и необходима. Това заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос, свързан с мерките, обсъждани от властите в Унгария.

Мнението на ЕК е известно - демокрацията не може да работи без честни и независими медии. Във време на криза е още по-важно журналистите да могат да вършат спокойно работата си, именно за да се пресича дезинформацията и европейците да имат достъп до съществената информация, добави говорителят.

Всички извънредни мерки трябва да бъдат временни, в съответствие с кризата, посочи той. Говорителят отбеляза, че държавите имат правомощието да предприемат мерките, необходими за опазване на здравето и обществения ред.

В момента евроинституциите полагат усилия за:

- ограничаване на разпространението на вируса в световен мащаб;

- защита на европейците, чрез ограничаване на пътуванията от външни страни към ЕС;

- гарантиране на нужните доставки за здравните системи, чрез запазване на целостта на единния пазар и на веригите на производство и дистрибуция;

- насърчаване на изследователската дейност, разработване на ваксина и предоставянето ѝ на всички, които имат нужда от нея;

- подкрепа на хората, за да не бъдат засегнати в прекомерна степен техните доходи и работни места и за избягването на дълготрайни ефекти от кризата. Европейският парламент иска да задейства спешна процедура за насочване възможно най-бързо на средства към хората, регионите и страните, които са най-силно засегнати от кризата;

- подкрепа на фирмите и гарантиране на ликвидността на финансовия сектор, така че той да може да продължи да подкрепя икономиката;

- даване на възможност на страните в ЕС да действат решително и координирано, включително чрез облекчаване на ограниченията за предоставяне на държавна помощ и други мерки за подкрепа.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във