Банкеръ Daily

Свят

ЕС за първи път налага санкции за употреба на химическо оръжие

Очаква се за първи път ЕС да наложи санкции за употреба и разпространение на химическо оръжие на 9 души и 1 организация на днешния Съвет "Външни работи", съобщи БНР.

Конкретни имена засега не се оповестяват, но източник от европейските институции уточни, че може да се очакват "големи изненади". Миналата седмица посланиците на 28-те страни-членки включиха в черния списък четирима руски агенти, сред които заподозрените в покушението над Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия - Александър Петров и Руслан Боширов. 

В средата на октомври Съветът прие нов режим на ограничителни мерки срещу използването и разпространението на химическо оръжие, който му позволява да налага санкции на хора и организации, които участват в разработването и използването му навсякъде по света, независимо от тяхната националност и местоположение.

Очаква се да бъдат наложени санкции и на 11 души и 5 организации заради ситуацията в Сирия. Борбата с дезинформацията е друга основна точка, която ще се обсъжда на Съвета.

В Брюксел, освен в заседанието на Съвета "Външни работи", българският вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева ще участва и в министерска среща между ЕС и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия,  както и в двудневна министерска среща ЕС-Африкански съюз.Ролята на Евросъюза в превенцията на конфликти в Африка с фокус върху младите хора ще бъде един от акцентите на Съвета "Външни работи".

Facebook logo
Бъдете с нас и във