Банкеръ Daily

Свят

ЕС въвежда нов регламент за пътна безопасност

Европейският парламент, Европейският съвет и Европейската комисия постигнаха предварително споразумение относно регламента за подобряване на пътната безопасност, съобщи ТАСС. 

Според пресслужбата на Европейската комисия, в съответствие с новите правила от 2022 г., автомобилопроизводителите ще трябва да оборудват продаваните в ЕС автомобили с черни кутии и автоматична система за задържане в пътната лента.

"Институциите на ЕС постигнаха предварително споразумение за преразглеждане на общите правила за безопасност на трафика. От 2022 г. новите технологии за безопасност ще станат задължителни за европейските превозни средства, за да защитят живота на пътниците, пешеходците и велосипедистите", се казва в изявлението.

Рекордери за полети, данните от които ще могат да се използват за установяване на причините за произшествия и система, която записва колко внимателно водачът шофира по пътя, ще бъдат задължителни за всички превозни средства. Освен това в новите леки автомобили и микробуси ще бъдат инсталирани подобрени системи за аварийно спиране и предпазни колани.

Европейската комисия се надява, че подобни мерки ще помогнат до 2038 г. да се избегнат най-малко 140 хиляди сериозни наранявания и да се спасят повече от 25 хиляди живота, което ще доближи ЕС до дългосрочната цел за нулева смъртност. Предстои договореният регламент да бъде гласуван в Европейския парламент, а след това -да получи одобрение и от Европейския съвет, информира ТАСС. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във