Банкеръ Daily

Свят

ЕС въвежда единен номер за ваксинираните и преболедувалите

Председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел.

До три месеца се очаква ЕС да бъде технически готов за въвеждане на единен номер за хората, които са ваксинирани срещу COVID-19, преболедували са или са дали отрицателна проба при изследване, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на първия ден от  онлайн заседанието на Европейския съвет.

"Държавите от ЕС се споразумяха за основните данни, които да бъдат вписвани към този номер и които да бъдат достъпни при проверка в електронна система. елта е националните бази данни с тези номера да бъдат съвместими. Въпросът за какво да служи тази информация, е съвсем отделен", поясни Фон дер Лайен.

ЕС не е единодушен за приложението на удостоверенията за ваксинация

Тя съобщи, че досега около осем на сто от пълнолетните граждани на ЕС са ваксинирани. До края на седмицата количествата ваксини, доставени в ЕС, ще достигнат 50 милиона дози.

"Ваксини се произвеждат на 41 места в Европа. В ЕС британският щам на вируса вече е навсякъде, южноафриканският - в 14 страни, а бразилският - в седем", добави Фон дер Лайен.

Разпространението на заразата е устойчиво или намалява в 20 от страните в ЕС, а в седем се отчита ръст. Тя добави, че по данни от Израел, ваксинираните с препарата на "Пфайзер" повече не могат да бъдат преносители на зараза. 

Гърция предложи да бъдат въведени ваксинационни паспорти, за да спаси туризма си.  Гръцкото предложение се подкрепя главно от държави, чиито икономики са силно зависими от туризма, като Кипър, Испания, Малта, Португалия и Италия. Естония също застана зад идеята. А сега става ясно, че и България е в този лагер.

Сред противниците са Румъния, Германия и Франция, които изразиха несъгласието си поне засега, като заявиха, че Европа не може да въвежда сертификат за пътуване, защото държавите от  ЕС нямат равен достъп до ваксини.

Едностранните паспорти за ваксини “биха създали някои проблеми, тъй като в крайна сметка всички сме в общото Шенгенско пространство“, каза източник от ЕС. “Не можем да получим облекчения за израелски и британски туристи, докато гражданите на Шенгенското пространство са изключени“, добави той.

Към момента пътуването извън Съюза е до голяма степен ограничено. “Тече политически дебат, но по никакъв начин подобна мярка не бива да предизвиква дискриминация“, добави източникът от ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във