Банкеръ Daily

Свят

ЕС върви към създаване на стратегически газов резерв

Все повече анализатори и експерти говорят за нуждата от централен енергиен орган, който да действа подобно на съвременните централни банки на финансовите пазари. 

Лидерите на Европейския съюз ще обсъдят до края на октомври идеята за създаване на стратегически газов резерв  и отделянето на цените на електроенергията от цените на газа, заяви във вторник председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

Фон дер Лайен каза, че скокът в цените на електроенергията за европейските потребители е резултат от много по-скъпия газ, тъй като търсенето в световен мащаб се е увеличило, но ключови европейски доставчици на газ като Русия не са увеличили доставките.

"За газа ние сме силно зависими от вноса - 90% от газа се внася. В световен мащаб икономиките растат, така че търсенето се увеличава, но предлагането не се увеличава съответно. Ние сме много благодарни, че Норвегия засилва производството си, но изглежда не е така с Русия“, каза тя.

Все повече анализатори и експерти говорят за нуждата от централен енергиен орган, който да действа подобно на съвременните централни банки на финансовите пазари. 

През пролетта на 2020 г. д-р Щойбер, икономист, който работи  в Европейската комисия, посочи, че има нужда от регулиран пазар на едро с централен орган, който да действа подобно на съвременните централни банки на финансовите  пазари. Експертът отбеляза, че подобна „централна енергийна банка“ може не само да постигне краткосрочната политическа цел за избягване на силно нестабилните цени на енергията, но и ще допринесе за подпомагане на инвестициите, необходими за удвояване на изграждането на мощности от възобновяеми източници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във