Банкеръ Daily

Давид Сасоли:

ЕС вече не е "тигър само на хартия"

Нашият отговор срещу Беларус трябва да бъде силен, незабавен и единен, заяви Сасоли.

Нашият отговор трябва да бъде силен, незабавен и единен. Имате голямата отговорност да покажете, че Европейският съюз не е тигър само на хартия, заяви в реч пред държавните ръководители на ЕС в началото на срещата на върха на 24 май председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, като имаше предвид общата позиция на блока срещу Беларус. 

„Без съмнение е нужно международно разследване, което да провери дали безопасността на въздушния транспорт и на пътниците е била застрашена от суверенна държава и дали е имало нарушение на Конвенцията за международната гражданска авиация“, посочи още Давид Сасоли по повод на инцидента.

Европа реагира остро на отвличането на самолета на „Райънеър” от Минск и ареста на опозиционния лидер Роман Протасевич. Късно снощи европейските лидери приеха декларация, с която налагат нови санкции на Беларус. Наказателните мерки ще засягат не само отделни лица, но и държавни институции.

На заседание, продължило до малките часове на нощта, лидерите забраниха достъп до въздушното пространство на общността на Беларуските авиолинии. Европейските авиокомпании също няма да летят над Беларус .

„Беларус използва контрола върху въздушното си пространство, за да извърши акт на държавно отвличане, затова безопасността и сигурността на полетите през беларуското въздушно пространство не може да бъде гарантирана”, посочи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Председателят на Парламента Давид Сасоли приветства постигнатото предварително съгласие със Съвета за удостоверението за COVID, призвано да улесни пътуванията в Европа: „За Парламента удостоверението не може да бъде предварително условие за свободно пътуване. Ние също така посочихме, че никой не може да бъде дискриминиран заради здравословното си състояние или избора си в здравната сфера и искаме само необходимите данни да бъдат включени в удостоверението“.

Въпреки че кампанията за ваксинация върви с добро темпо в Европа, Давид Сасоли подчерта, че ЕС трябва да помогне с износа на ваксини и осигуряването на дози за страни с ниски и средни доходи. Той изрази подкрепа за задължителното споделяне на лицензи, за бъде подкрепено производството на ваксини в тези страни.

Мерките за климата са приоритет за депутатите, заяви Сасоли: „Парламентът работи за постигане на амбициозен пакет от мерки за климата и енергетиката преди лятото, с укрепване на схемата за търговия с емисии и по-високи цели за производство на енергия от възобновяеми източници и енергийна ефективност“.

Той обърна внимание и на проблема с миграцията и заяви, че хората трябва да имат възможност да пристигат в ЕС безопасно, без да рискуват живота си. Давид Сасоли призова за промени в политиката за посрещане на мигранти - тема, по която Парламентът прие резолюция през миналата седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във