Банкеръ Daily

Свят

ЕС вече има своя космическа агенция

Космическата програма на ЕС официално пое по нов път на развитие със стартирането днес на Агенцията на Европейския съюз за космическата програма (ЕУСПА), съобщиха от пресслужбата на институцията. 

Новата агенция ще има повече отговорности от предшественика си - европейската агенция за глобалната навигационна сателитна система.

Европейската агенция за космическата програма ще управлява използването на европейската навигационна система "Галилео" и на Европейската геостационарна служба за навигационно покритие EGNOS. Новата служба ще работи за усъвършенстване на тези системи, както и за търговската употреба на европейската програма за наблюдение на Земята "Коперник" и ще отговаря за акредитацията в сферата на сигурността на всички компоненти от европейската космическа програма, става ясно от прессъобщението.

"Нашето общество и сигурност все повече зависят от космоса. Европа има невероятни възможности, които не бива да пропуска. Чрез създаването на ЕУСПА Европейският съюз ще увеличи възвръщаемостта на инвестициите на европейските граждани в европейската космическа програма чрез увеличаване на приноса й в приоритетните сфери на ЕС", каза изпълнителният директор на новата европейска агенция Родриго да Коща.

Facebook logo
Бъдете с нас и във