Банкеръ Weekly

Свят

ЕС в битка срещу радикалния ислям

Външните министри на страните членки на Европейския съюз и върховният представител на общността по външната политика и сигурността Федерика Могерини обсъдиха на 19 януари в Брюксел  различни идеи за обединен отговор на ислямистката заплаха.

Една от тях е създаването на нова мрежа от европейски агенти в мисиите на ЕС зад граница, които да събират и обменят помежду си информация за евентуална терористична заплаха. Общността ще включи и аташета по сигурността в чуждестранните делегации, които да подпомогнат обмена на информация между държавите членки. Сред приоритетите са също пресичане на трафика на оръжия, подкрепа на полицейските сили в Близкия изток и Северна Африка, забрана за граждани на блока да напускат страните си, за да се бият зад граница в редиците на терористични организации, и ограничаване на разпространението на радикален ислям по интернет. 

След външните министри щафетата поеха колегите им от вътрешните ведомства. Те обсъждат планове за отнемане на документите на граждани на блока, които искат да пътуват до Сирия или до Ирак или се смятат за заплаха за Европа. Наредбите, отнасящи се за страните от зоната на Шенген, между които няма паспортен контрол, пък могат да послужат за разширяване на правомощията на охраната на външните й граници да извършва системни проверки на европейците, идващи от трети държави. Атаките в Париж дадоха нов тласък и на идеята за създаване на общ списък на пътниците от Евросъюза, които летят със самолет от и към него. Той трябва да съдържа имената, телефонните номера и детайли от кредитните карти на пасажерите, влизащи или напускащи общността.  Предложенията на министрите на вътрешните работи ще се разгледат на неформална среща между тях и министрите на правосъдието в Рига на 29 и 30 януари.

Докато не бъде разработена единна стратегия за борба със заплахите от терористични актове,  ЕС ще продължи да действа в различни посоки. Във Франция, която пострада най-тежко от терористите, военните и полицейските сили са "навсякъде" от 7 януари насам. Френският премиер Манюел Валс заяви, че 122 хил. служители на реда са натоварени със защитата на френското население. Министерството на отбраната е разположило 10 500 войници в проблемни области. Почти половината от тях охраняват местните 717 еврейски училища, пред всяко от които има военни машини с по няколко въоръжени войника. Другите са пред синагоги и джамии, различни религиозни обекти и редакции на вестници. На 14 януари Министерският съвет прие декрет, забраняващ на някои французи да напускат страната и на чуждестранни бойци да влизат във Франция. Предстои да се приеме и закон, улесняващ събирането на информация и следенето. Той ще позволи на полицията да поставя проследяващи устройства под колите на заподозрени, да има достъп до компютрите им и до цифрова информация, включително да ги следи на "Скайп", както и да поставя микрофони и камери на местата, където се очаква да отидат. Всички усилия обаче ще останат напразни, ако няма кой да разчете и използва правилно получената огромна информация.

Белгия, която е подслонила основните институции на ЕС и в която живеят половин милион мюсюлмани (от общо 11 милиона население), повечето - от френскоговорящата Северна Африка, също проведе мащабни антитерористични акции през последните дни. Подобно на френските и белгийските власти се сблъскват с недоволството на младите, безработни деца на имигрантите, натъпкани в подобни на гета квартали и малки градове. Една от мерките е приетата от Брюксел правна рамка, улесняваща подслушването на разговори. Другият планиран пакет от действия включва замразяване на активите на чуждестранни бойци и отнемане на белгийското им гражданство. 

В отговор на заплахата от радикален ислям правителството на Германия възнамерява да отнеме личните карти на потенциални склонни към насилие екстремисти за период до три години, заяви министърът на вътрешните работи Томас де Майциере. По този начин властите се надяват да ограничат джихадистите да напускат държавата и да отиват да се бият в Сирия и Ирак. Засегнатите от мярката ще получават друг документ, който не им позволява да пътуват зад граница. Освен това министерството на правосъдието планира да въведе наказателна отговорност за всеки, който се подготвя да пътува до тренировъчен лагер за терористи. Полицията пък иска допълнителна мобилна комуникация между германските сили за сигурност и военните от Бундесвера.    

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във