Банкеръ Daily

Свят

ЕС утрои средствата за спасяване на бежанци в морето

Европейският съюз реши да утрои размера на средствата, които се отпускат за издирвателно-спасителни операции в Средиземно море. Това стана на приключилата снощи извънредна среща на върха за имиграцията и трафика на хора в Брюксел.

Заради последните трагични инциденти в този регион ще бъде значително увеличен и капацитетът на тези мисии с допълнителни самолети, кораби, хеликоптери и персонал. На върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини е възложено да подготви варианти за евентуална военна операция срещу трафикантите на хора, която да задържа и унищожава използваните от тях кораби и лодки.

Срещата завърши без решение част от бежанците да бъдат прехвърляни от страните - входни пунктове към други държави от Евросъюза, а преседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обясни: "Това ще се прави на доброволен принцип – на този етап трябва да е доброволно, защото нямаме правна база, която да ни позволи да наложим нещо подобно. Днес страните членки не поеха конкретни ангажименти, но очаквам това да стане в следващите седмици".

Още конкретни мерки ще бъдат предложени през следващия месец, когато Европейската комисия ще обяви новата стратегия за миграцията. Държавните и правителствени ръководители ще се върнат отново към темата на редовното си заседание през юни.

Държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз заседаваха в Брюксел, за да търсят начини да облекчат миграционния натиск и да предотвратят нови трагедии в Средиземно море. Срещата беше свикана, след като в неделя 800 имигранти загинаха при корабокрушение на път за Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във