Банкеръ Daily

Свят

ЕС успокоява Русия за операцията си край Либия

На видеоконферентно заседание на Съвета за сигурност на ООН европейците се опитаха да успокоят Русия за своята операция "Ирини" край бреговете на Либия, предаде Франс прес.

Видеоконференцията се състоя по искане на Москва след задържането на петролен танкер от френски военен кораб. Тя бе закрита за журналисти. 

"Европейският съюз представи операцията", която започна на 1 април, каза дипломат, пожелал анонимност. Той допълни, че ЕС е потвърдил "ангажимента на европейските държави да спазват ембаргото (върху оръжията и незаконния износ на петрол)" при тази мисия, която се провежда "в стриктната рамка на резолюциите на Съвета за сигурност".

Според друг дипломат "Русия е много изолирана" в съвета в нежеланието си да види продължено действието на резолюция 2292, която разрешава проверките в открито море и е правна база за мисията "Ирини".

Сега то изтича на 10 юни, припомня Франс прес.

Гласуването на нов текст, подготвен от Германия, е планирано за 9 юни.

Русия, която отрича да е замесена в конфликта в Либия, обаче е подозирана, че помага с оръжия и наемници на лагера на маршал Халифа Хафтар - "силния човек" в източната част на страната, отбелязва Франс прес.

("Ирини") "просто е продължение на предишната" европейска мисия "София" и "действа със същия мандат", подчерта френският постоянен представител в ООН Никола дьо Ривиер.

Германският му колега Кристоф Хойсген наблегна на "много важната роля (на "Ирини") за спиране на притока на оръжия" към Либия.

На видеоконферентното заседание е било споменато няколко пъти задържането на петролен танкер от френска фрегата близо до източния либийски град Тобрук преди десетина дни, заявиха дипломати.

Плаващ под флага на Габон, танкерът "Жал Лаксми" бил дошъл, за да натовари либийски петрол на стойност "няколко милиона долара", но без съгласието на ресорните либийски власти - Националната петролна корпорация, базирана в Триполи, уточни пред Франс прес специалист, пожелал да запази анонимност. По негови данни от началото на април мисия "Ирини" е направила край Либия петдесетина проверки, но без качване на борда, на кораби, подозирани, че пренасят оръжия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във