Банкеръ Daily

Свят

ЕС успя да договори споразумение за Гибралтар с Мадрид и Лондон

Педро Санчес

Испания е постигнала споразумение с Европейския съюз за Гибралтар, което открива пътя предвидената за утре среща на върха на Евросъюза в Брюксел да се състои. Тя трябва да одобри споразумението за Брексит, договорено от правителството на британската премиерка Тереза Мей, съобщи дипломатически източник в Брюксел, цитиран от Ройтерс. 

"Преговорите продължиха през нощта с Испания и с Великобритания. В току-що проведен телефонен разговор председателят на Европейския съвет Доналд Туск и испанският премиер Педро Санчес постигнаха споразумение за Гибралтар. Срещата на върха ще се състои", каза източникът. 

Междувременно британското правителство оповести писмо от британския посланик в ЕС Тим Бароу до секретариата на Туск, в което се посочва, че Великобритания няма да изхожда от презумпцията, че евентуален бъдещ търговски договор между нея и ЕС ще се отнася и за Гибралтар, предаде Ройтерс.

От Мадрид пък бе съобщено, че в близките часове испанският премиер Педро Санчес ще направи изявление, в което ще изложи постигнатото споразумение. Вчера той заплаши, че няма да отиде в Брюксел и съответно няма да подкрепи споразумението за Брексит, ако Лондон не потвърди, че бъдещето на анклава ще се решава в разговори между Великобритания и Испания. 

Мнозина запознати в Брюксел смятат, че този ход на Санчес е бил предназначен главно за вътрешнополитически цели - той е изправен идната седмица пред регионални избори в Андалусия - южната провинция, към която според испанците принадлежи спорният анклав, който от 300 г. представлява британска военноморска база.

Facebook logo
Бъдете с нас и във