Банкеръ Daily

Свят

ЕС: Условията за парите на Полша са незаобиколими

Изискването Полша да предприеме необходимите стъпки, посочени в решението на Европейския съд от вчера, е незаобиколимо условие за отпускане на средства от бюджета на ЕС за икономическо възстановяване. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция в отговор на въпрос.

Полша трябва да изпълни множество препоръки на ЕС, сред които да осигури независимоста на правосъдната система, посочи тя. Ясно заявихме, че искаме полският план за икономическо възстановяване да включва прилагането на необходимите стъпки, това предвижда и решението на Европейския съд, добави Фон дер Лайен.

Според мен можем и се надявам да постигнем споразумение, допълни тя. Съдът на ЕС постанови вчера Варшава да плаща дневна глоба по 1 милион евро, докато не изпълни поставените от комисията изисквания.

Министрите на икономиката и финансите от ЕС междувременно дадоха зелена светлина на плановете за възстановяване и развитие на Естония, Финландия и Румъния, съобщи след тяхното виртуално заседание министърът на финансите на Словения Андрей Ширцел.

Той изрази увереност, че трите страни скоро ще получат предварителното финансиране по тях.

Така одобрените до този момент планове от Съвета стават 22, припомни Ширцел.

България внесе своя план преди около 2 седмици. В момента той се оценява от Европейската комисия и ако тя го одобри, ще бъде внесен за разглеждане в Съвета на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във