Банкеръ Daily

Свят

ЕС улеснява възможностите за износ на украинско зърно

Европейската комисия съобщи днес, че разкрива допълнителна възможност за износа на украинската зърнена реколта. Комисията дава възможност на заинтересованите страни да се свържат помежду си чрез общ онлайн портал.

Усилията ще бъдат обединени под названието "Европейски коридори на съпричастието". Предвижда се да бъдат използвани всякакви възможности за преноса на украинското зърно.

В отговор на въпрос дали пристанищата във Варна и Констанца може да бъдат включени в износа на украинската реколта, говорител на ЕК посочи, че не се изключва възможността за използване на което и да било пристанище в Европа, стига да може да послужи за целта. Търсим всякакви пътища за износ, обобщи говорителят.

По оценка на комисията в Украйна милиони тонове зърно са блокирани от военните действия, предприети от Русия. ЕК очаква новата платформа да бъде от помощ на украинските производители и на европейските дружества, особено в областта на превозите.

Комисията съобщи, че от утре до 5 юли догодина влиза в сила временната отмяна на митата за внос в ЕС на украински стоки. Промяната включва украинския износ за ЕС на земеделско производство, в това число и квотите.

ЕК предложи днес 26,2 милиона евро, предвидени по общи програми на ЕС с Русия и Беларус, да бъдат пренасочени към Украйна и Молдова. Предвижда се средствата да послужат за здравеопазване, образование и грижа за бежанците.

Междувременно военната хунта в Чад обяви, че африканската страна е изправена пред криза поради спрените доставки на зърнени храни след началото на войната в Украйна, информира ДПА.

Управляващите в Нджамена призоваха международната общност за спешна хуманитарна помощ.

Около 5,5 милиона души в Чад, една трета от населението на страната, няма да разполага с достатъчно храна през тази година, алармираха от ООН.

Президентът на Сенегал Маки Сал, който е председател на организацията Африкански съюз, днес се очаква да се срещне с руския държавен глава Владимир Путин в Сочи и да го призове да вдигне блокадата над украинските пристанища, за да бъдат гарантирани доставките на зърнени храни и торове.

Украйна и Русия са сред най-големите износители в света на пшеница. 54-те страни на африканският континент внасят от тях близо половината от пшеницата, която им е необходима, сочат данни на ООН.

Посланикът на Киев в Анкара заяви днес, че Турция е сред държавите, купуващи зърно, което Русия е откраднала от Украйна, предаде Ройтерс.

Посланик Васил Боднар каза още пред репортери, че е потърсил помощ от турските власти и Интерпол в разследването на това кой е замесен в доставки на зърно през турски териториални води.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във