Банкеръ Daily

Свят

ЕС удължава с една година сегашните санкции срещу Турция

Европейският съюз продължи с една година санкциите срещу Турция заради действията й в Средиземно море и заплаши, че ще въведе нови ограничителни мерки срещу Анкара.

Съветът на ЕС съобщи днес, че е решил да продължи до 12 ноември 2021 г. съществуващия режим на ограничителни мерки в отговор на "незаконните" проучвания на Турция в Източното Средиземноморие. В съобщението се казва, че ЕС ще запази правото си да въвежда ограничителни мерки за лица и организации, отговорни за неразрешените сондажи в Източното Средиземноморие или участващи в него.

Съветът припомни, че в момента в черния списък за Турция има двама души, на които е забранено да пътуват в страни от ЕС, а активите им са замразени. Освен това е наложена забрана физически и юридически лица от ЕС да предоставят средства на тези, които фигурират в списъка.

През юли 2019 г. ЕС въведе санкции срещу Турция заради проучвателни сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър. Освен това съюзът въведе и финансови ограничителни мерки срещу Анкара, като съкрати обема на предприсъединителната помощ за Турция за 2020 г. и предложи на Европейската инвестиционна банка да преразгледа кредитната си дейност в тази страна.

Турция, която не признава Република Кипър от 1963 г., оспорва границите на изключителната й икономическа зона и заявява, че няма да позволи проучвателни сондажи край бреговете на острова без съгласието на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република.

Facebook logo
Бъдете с нас и във