Банкеръ Daily

Свят

ЕС създава общ орган за борба с прането на пари

Европейският съюз ще предложи нова агенция за борба с прането на пари и нови правила за прозрачност при прехвърляне на криптоактиви в отговор на призивите към блока за по-строги действия за борба с мръсните пари, показаха документи на ЕС в сряда, предаде Ройтерс.

Европа е подложена на натиск да засили прилагането на правилата за борба с изпирането на пари, след като няколко държави започнаха разследване на Danske Bank за над 200 милиарда евро подозрителни транзакции, преминали през малкия й естонски клон между 2007 и 2015 г.

При липсата на какъвто и да е общоевропейски орган за спиране на мръсните пари Брюксел разчита на националните регулатори да прилагат своите правила, но те невинаги си сътрудничат докрай.

"Прането на пари, финансирането на тероризма и организираната престъпност остават значителни проблеми, които трябва да бъдат решени на ниво Съюз", се казва в документите, видени от Ройтерс.

Европейската комисия предлага нов Орган за борба с изпирането на пари, който ще се превърне в "централен елемент" на интегрирана система за надзор, съставена също от национални органи, се казва в документите.

"Чрез пряк надзор и вземане на решения спрямо някои от най-рисковите задължени субекти от трансграничния финансов сектор, Органът ще допринесе пряко за предотвратяване на случаите с пране на пари и финансиране на тероризъм в Съюза", се казва още в документите.

В същото време той ще координира националните надзорни органи и ще им помага да повишат ефективността си при прилагането на единния правилник и да осигурят еднородни и висококачествени надзорни стандарти, подходи и методологии за оценка на риска.

Правилата на ЕС за борба с борбата с борбата с наркотиците ще станат пряко обвързващи за страните членки, за да не могат престъпниците да се възползват от различията между националните регулатори, се казва в документите.

Допълнително предложение ще въведе нови изисквания на ЕС за доставчиците на услуги за криптоактиви за събиране и предоставяне на достъпни данни относно създателите и бенефициерите на трансфери в тези активи.

Понастоящем прехвърлянето на такива виртуални активи е извън обхвата на правилата на ЕС за финансовите услуги.

"Липсата на такива правила оставя притежателите на криптоактиви изложени на рискове за пране на пари и финансиране на тероризъм, тъй като потоците от незаконни пари могат да бъдат извършени чрез прехвърляне на криптоактиви", се казва в документите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във