Банкеръ Weekly

Свят

ЕС със строги условия за отлагане на Брексит

Ще си стиснат ли ръцете Мей и Туск?

Британският министър-председатела поиска отлагането на излизането на страната й от Европейския съюз за ограничен срок - до 30 юни, след като спазването на срока - 29 март, означаваше твърд Брексит. По всичко изглежда, че страните от ЕС ще се съгласят на отлагането, но при условие че им бъдат предоставени гаранции, че Мей ще успее да прокара през британския парламент споразумението за Брексит, което вече два пъти бе отхвърлено от депутатите.

След като на 20 март в Брюксел бе получено официалното искане на Мей за отсрочка, председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че общността ще даде на Великобритания само кратко отлагане, ако през следващата седмица тя одобри споразумението. От думите му стана ясно, че британските депутати са изправени пред два избора: прокарват сделката на Мей или Брексит без споразумение.

Ако има положително гласуване в Камарата на общините през следващата седмица, отлагането може да бъде финализирано с писмена процедура, каза Туск. Той добави, че ако е необходимо, ще свика извънредна среща на върха, и повтори, че сделката за Брексит няма да бъде предоговаряна. Все пак председателят на Европейския съвет не изключи напълно по-дълго отлагане на британското излизане от съюза.

Германският канцлер Ангела Меркел също каза, че лидерите на страните членки на общността могат да одобрят само кратко отлагане на Брексит. "Можем да се съгласим на кратко отлагане, в случай че то ще бъде последвано от положителен вот в британския парламент", отбеляза Меркел пред германските депутати. Ако това не стане на срещата на върха на ЕС в Брюксел, започваща на 20 март и продължаваща до 21 март, то ще е необходимо свикване на още една европейска среща на върха.

Говорител на френското правителство Бенжамен Гриво пък заяви, че Евросъюзът не може да одобри автоматично отлагането. "Позицията на Франция е много проста - изтъкна той - британският премиер трябва да ни обясни колко дълго и за какво иска отлагане и да ни предостави гаранции."

Пред радио Би Би Си британският външен министър Джереми Хънт обясни, че следващата седмица ЕС може да проведе спешна среща на високо равнище, за да предложи удължаване на срока за Брексит, съчетано със строги условия за Великобритания, като например провеждане на друг референдум. Хънт допълни, че подобен вариант е малко вероятно да бъде подкрепен от британския парламент. Както и че не знае дали сделката за Брексит на Тереза Мей, която британските депутати отхвърлиха на два пъти, ще бъде внесена отново в парламента следващата седмица, след като председателят на Камарата на общините отхвърли такава възможност, ако в нея не бъдат направени съществени изменения.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във