Банкеръ Daily

Свят

ЕС спира договори с Турция заради сондажите край Кипър

ЕС планира да прекрати преговорите с Анкара по споразумение за въздушния транспорт, както и да замрази финансирането за Турция следващата година заради "незаконните" сондажи за находища на газ и петрол край Кипър, се казва в проекторешение на ЕС, предаде Ройтерс.

Текстът, който е разгледан от агенция Ройтерс, все още може да бъде променен. Проекторешението предстои да бъде обсъдено днес в Брюксел от постоянните представители на страните-членки на ЕС с цел да бъде прието на срещата на министрите на външните работи на блока в понеделник.

С оглед на продължаващите и на новите незаконни сондажни дейности на Турция ЕС решава да преустанови преговорите за всеобхватно споразумение за въздушния транспорт и решава засега да не организира по-нататъшни срещи за диалог на високо равнище, е посочено в проекторешението.

Съветът подкрепя предложението на ЕК да намали предприсъединителната помощ за Турция за 2020 г. и призовава Европейската инвестиционна банка да преразгледа дейностите си, свързани с отпускане на кредити на Турция, се казва още в текста.

В проекторешението е посочено още, че ЕС ще бъде готов да въведе още по-сериозни мерки спрямо Турция, ако продължава със сондажите (край Кипър).

Facebook logo
Бъдете с нас и във