Банкеръ Daily

Свят

ЕС сключи второ споразумение за купуване на потенциална ваксина срещу Ковид-19

Европейската комисия финализира сделка със "Санофи" и "Глаксо Смит Клайн", която ще позволи на 27-те държави членки да купят до 300 милиона дози от ваксина срещу новия коронавирус, разработвана от двете фармацевтични компании, предаде Асошиейтед прес.

Това е вторият договор за осигуряване на потенциална ваксина, подписан от ЕК. Първото споразумение бе сключено миналия месец с "Астра Зенека" за осигуряване на до 400 милиона дози.

"Тъй като в няколко страни в Европа има нови огнища след летния период, безопасна и ефикасна ваксина е по-ключова от всякога за преодоляване на тази пандемия и унищожителните й ефекти върху нашите икономики и общества", каза Стела Кириакидес, комисар по здравеопазването.

Китайски хакери са откраднали данни от испански лаборатории, разработващи ваксина срещу коронавирус, съобщи днес испанският в. "Паис".

Новината идва в момент, когато лаборатории по целия свят се надпреварват в създаването на ваксина срещу болестта Ковид-19, отнела живота вече на повече от 940 000 души и заразила над 30 милиона души по света.

Директорката на Националния център за разузнаване на Испания (CNI) Пас Естебан, цитирана от "Паис", твърди, че хакерите са предприели "особено опасна кампания, не само в Испания, срещу лаборатории, работещи за създаване на ваксина", без да дава повече подробности за кибератаката.

Пред журналисти вчера шефката на испанското разузнаване между другото предупреди за "качествено и количествено" нарастване на броя на кибератаките по време на карантината, при което хакерите атакуват "чувствителни сфери като здравеопазването и фармацевтичния сектор".

Facebook logo
Бъдете с нас и във