Банкеръ Daily

Свят

ЕС си научи урока - няма да остане неподготвен за бъдещи кризи

Европейската комисия предлага значителен бюджетен пакет за борба с пандемията, а Европейският парламент подкрепя извънредните мерки и инвестициите в изследвания, за да сме готови за следваща криза. Мерките за реагиране на кризи трябва да бъдат съчетани с дългосрочен ангажимент за научноизследователски програми на общността.

„Приветстваме мерките, предприети от комисаря Мария Габриел и мобилизирането на почти 140 милиона евро за намирането на лечение за COVID-19. Европейската комисия реагира много бързо при публикуването на специална покана за изразяване на интерес за програма „Хоризонт 2020“ и включването на съответните заинтересовани страни в Инициативата за иновативни лекарства (IMI) за публично-частно партньорство", заяви докладчикът за програмата „Хоризонт Европа“ Кристиян Елер (ЕНП, Германия).

„Сега трябва да започнем да мислим в перспектива, за да бъдем по-добре подготвени за бъдещето. Научноизследователската и развойната дейност играят важна роля за справянето с глобалните предизвикателства. Това е още една причина да бъде подкрепено нашето предложение за бюджет от 120 милиарда евро за програмата „Хоризонт Европа“, добави той.

Изпитание за нашата способността да работим заедно

 „Тази криза е изпитание за нашата способност да работим заедно при извънредна ситуация от една страна и да останем верни на нашите дългосрочни цели, от друга“, каза още Елер.

По думите му "когато тази криза приключи, трябва незабавно да започнем подготовка за следващата. Това означава да инвестираме повече в научни изследвания и да гарантираме, че програми като „Хоризонт Европа“ няма да станат жертви на краткосрочните спорове между държавите членки".

Повече изследвания чрез Инициативата за иновативни лекарства

Инициативата за иновативни лекарства (IMI), публично-частно партньорство между Европейската комисия и фармацевтичната индустрия, днес обяви покана за ускорена процедура за научно изследователски предложения за разработване на лечение и диагностика в отговор на разпространението на COVID-19. До 45 милиона евро от финансирането ще дойдат от „Хоризонт 2020“.

Тази покана допълва спешното финансиране за научни изследвания, което бе мобилизирано неотдавна по програмата „Хоризонт 2020“. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във