Банкеръ Daily

Свят

ЕС ще засили правомощията на омбудсмана

Европейският омбусман Емили О‘Райли на пленарна сесия в Европарламента.

Евродепутатите ще  приемат обновения устав, който засилва правомощията на европейския омбудсман, на пленарната сесия на 23-24 юни. Преговорният екип на Парламента постигна споразумение за правилата със Съвета и Комисията през май 2021 г. след повече от две години застой по досието.

Европейският омбудсман защитава интересите на европейските граждани и да разследва случаи, в които има подозрения, че институция или орган на ЕС е действал в нарушение на закона или на добрите административни практики. Такива случаи могат да се отнасят например до административни нередности, дискриминация, злоупотреба с власт или бездействие.

Обновеният устав потвърждава правото на омбудсмана да провежда разследвания не само при наличие на оплаквания, но и по собствена инициатива, особено при сериозни и системни нарушения на органи на ЕС. Правилата регламентират достъпа на омбудсмана до класифицирана информация на ЕС в хода на разследване. Информация може да бъде търсена и от властите на държавите от блока.

В пленарен дебат за новите правила на 9 юни в присъствието на настоящия европейски омбудсман Емили О‘Райли докладчикът на Парламента Паулу Ранжел (ЕНП, Португалия) заяви, че омбудсманът трябва да бъде „независим орган, свободен да действа както сметне за добре“.

Той посочи, че Парламентът, както и другите европейски институции, може и следва да бъде разследван: „Общо взето ние казваме: „Искаме да бъдем обект на надзор, искаме нашите процедури да бъдат разглеждани““.

Договорът от Лисабон определя специална процедура за вземане на решения относно устава на Европейския омбудсман: правилата се изготвят от Европейския парламент, който трябва да получи становище от Комисията и съгласие от Съвета преди окончателното гласуване в Парламента.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във