Банкеръ Daily

Мишел Барние:

ЕС ще защитава гражданите си и мира в Ирландия при всякакъв Брексит

Главният преговарящ на Европейския съюз за Брексит Мишел Барние каза днес, че общността ще защитава своите граждани, фирми и мира в Ирландия при всички обстоятелства, предаде Ройтерс.

"Министър-председателят Борис Джонсън казва, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври. При всички обстоятелства ЕС ще продължи да защитава интересите на своите граждани и компании, както и условията за мира и стабилността на остров Ирландия. Това е наш дълг и наша отговорност", заяви Барние в Туитър.

Министрите на външните работи и на отбраната от ЕС призоваха Великобритания да избере подредено излизане от общността, а някои открито изразиха тревога, че решението на британския премиер да прекрати работата на парламента увеличава опасността от хаотичен Брексит.

"Все още се надяваме, че ще бъде възможно да избегнем Брексит без сделка и с нетърпение очакваме предложения от британското правителство, които са съвместими със споразумението за напускане", каза холандският външен министър Стеф Блок.

"Никой няма интерес да се стигне до Брексит без сделка", заяви той.

Британският преговарящ за Брексит Дейвид Фрост беше вчера в Брюксел за разговори с Европейската комисия. Блок обаче каза, че двете страни не са успели да преодолеят разногласията.

Джонсън насрочи за 14 октомври речта на кралица Елизабет Втора, с която официално се открива новата сесия на парламента и в която се представят приоритетите и законодателният дневен ред на правителството.

Парламентът обикновено прекратява работа за няколко дни преди речта на кралицата, но решението предизвика възмущение заради избрания момент и заради продължителността на спирането. Според противниците на Джонсън това е опит да се ограничи възможността на парламента да попречи на плановете на премиера за Брексит броени седмици преди датата на излизане на Великобритания от ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във