Банкеръ Daily

Свят

ЕС ще замрази банкови сметки на Путин и Лавров

Европейският съюз ще замрази банкови сметки на руския президент Владимир Путин и на външния министър Сергей Лавров, но няма да им налага забрана за пътуване в ЕС, "защото искаме да съхраним възможността за преговори, с които да сложим край на насилието". Това каза австрийският външен министър Александър Шаленберг непосредствено преди срещата с европейските си колеги, която започна късния следобед в Брюксел, предава "Ройтерс".

Австрийският канцлер Карл Нехамер допусна изключване на руските банки от системата SWIFT, при условие че в Евросъюза има единство по този въпрос. Към изключване от SWIFT, петролно ембарго и пълна изолация на Русия подкани по-рано днес украинският президент Володимир Зеленски.

Санкциите срещу руския лидер не бяха сред договорените от европейските лидери тази нощ. "Газпром" е сред големите руски компании, на които ще бъде орязан достъпът до западните финансови пазари, но самите енергийни доставки няма да бъдат засегнати.

За какво се разбраха в Евросъюза обобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен: "На прицел са 70 на сто от руския банков пазар, както и ключови държавни фирми, в това число - в сферата на отбраната. Тези санкции ще увеличат разходите по заемите на Русия, ще повишат инфлацията и постепенно ще подкопаят руската индустриална база. На прицел е и руският елит, чиито депозити пречупваме, така че повече да не могат да крият парите си."

Facebook logo
Бъдете с нас и във