Банкеръ Daily

Свят

ЕС ще въвежда по-строги тестове за вредните емисии на автомобилите

Европейският съюз може да въведе по-строги тестове за емисиите на автомобилите в светлината на скандала с германския автомобилен производител Фолксваген, предаде Ройтерс.

Скандалът доведе до промяна в ръководството на компанията Фолксваген. Вчера начело на германския гигант беше избран Матиас Мюлер в опит да се намери изход от кризата, която самият Мюлер определи като морална и политическа катастрофа.

Назначаването на Мюлер дойде в момент, в който швейцарските власти казаха, че преустановяват временно продажбите на дизелови автомобили на концерна Фолксваген, които може да съдържат технологии, подправящи резултатите от тестовете за вредни емисии, в това число автомобили Ауди, Сеат, Шкода и Фолксваген, произведени между 2009 г. и 2014 г. Тази мярка може да засегне 180 000 автомобила.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви, че шефовете на Фолксваген трябва да внесат пълна яснота във връзка със скандала. "Трябва да спрем измамата и затова трябва да стигнем до дъното на цялата тази история", каза той пред германския в. "Зюддойче цайтунг". Тимерманс заяви, че ЕС може да промени законите си, за да въведе по-строги и стриктни тестове за емисиите.

Германският министър на околната среда Барбара Хедрикс също каза, че Европейската комисия и страните членки разглеждат въпроса за въвеждане на по-стриктни правила в тази насока.

"Сега в Брюксел работим за създаването на нови, честни методи за измерване", посочи тя пред в. "Ханделсблат". "Ние просто не можем да разчитаме на лабораторните тестове", добави тя и каза, че в бъдеще тестовете трябва да се фокусират повече върху нормалните условия за движение по пътищата.

Същевременно Петер Алтмайер, началникът на канцеларията на германския канцлер Ангела Меркел, призова Фолксваген да предприеме действия, за да възвърне общественото доверие в целия автомобилен бранш.

"Нуждаем се от гаранция, че колите на германските производители са в съответствие със стандартите, че те не се манипулират", заяви той пред в. "Тагесшпигел".

Фолксваген може да получи глоба от 18 милиарда долара в САЩ, след като призна, че е използвал софтуер, в дизелови автомобили, който "подправял" резултатите при тестовете за вредни емисии. Компанията призна, че 11 милиона автомобила по света са оборудвани със софтуер, който е сходен на програмата, позволила й да "мами" на тестовете в САЩ. Тя обаче каза, че в голяма част от тези автомобили този софтуер не е бил задействан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във