Банкеръ Daily

Свят

ЕС ще удвои до 1 млрд. евро средствата за КОВАКС

Очаква се председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да обяви сериозно увеличение на финансирането за механизма КОВАКС за хуманитарно разпределение на ваксини срещу КОВИД-19, предадоха ДПА и Франс прес, като се позоваха на източници от ЕС.

Това ще стане на фона на обвиненията срещу западните държави, че трупат запаси от дози, и не остават за по-бедните страни.

Фон дер Лайен ще обещае още 500 милиона евро за КОВАКС на днешната среща на високо равнище на Г-7. Тези средства ще се състоят от 300 милиона евро под формата на грантове и 200 милиона под формата на заеми или гаранции, подкрепени от бюджета на ЕС.

Така общата сума, обещана от съюза, ще бъде удвоена до 1 милиард евро.

ЕС отделно ще отпусне 100 милиона евро за ваксинационната кампания в Африка.

Миналата година институциите на ЕС обещаха 500 милиона евро за КОВАКС, в допълнение към индивидуални обещания на 27-те страни членки.
Общността има договори за осигуряване на до 2,6 милиарда дози ваксини - много повече от реалните й нужди, предвид общия брой на нейното население, който е 450 милиона.

Програмата КОВАКС цели тази година да снабди с ваксини 20 на сто от населението на близо 200 държави и територии, но включва и механизъм за финансиране, който позволява на 92 страни с ниски и средни доходи да получат достъп до ценните препарати.

Имунизационните кампании в развитите държави вървят с различен успех. На този фон расте безпокойството в по-бедните страни, че няма да успеят да се сдобият с необходимите дози.

В навечерието на форума на Г-7 френският президент Еманюел Макрон заяви в материал във в. "Файненшъл таймс", че е недопустимо бедните държави да бъдат пренебрегвани, и призова богатите страни да изпратят между 3 и 5 на сто от своите налични дози ваксини в Африка "много бързо" и хората да видят как те са доставяни по места.

Европейският съюз в партньорство със Световната здравна организация /СЗО/ е задействал нов регионален проект на стойност над 7 милиона евро за подкрепа на сигурната и ефикасна имунизация на населението в страните от Западните Балкани, предаде Танюг. 

Източници от Европейската комисия посочват, че този проект ще помогне на страните от региона да се подготвят за ефикасно снабдяване и прилагане на ваксините срещу КОВИД-19, включително получените от системата КОВАКС и чрез механизма на ЕС за споделяне на ваксините с държавите извън съюза.

Комисарят по разширяването Оливер Вархей съобщи, че този проект е допълнение към пакета от 70 милиона евро за подпомагане на достъпа до ваксини в региона и снабдяване с необходимото оборудване за съхранение на ваксините.

"С този нов проект в подкрепа на имунизационната кампания в Западните Балкани ЕС продължава да изпълнява своя ангажимент за подпомагане на партньорите в борбата с пандемията", каза Вархей.

Европейската комисия уточни, че общият пакет помощи на ЕС за Западните Балкани за отговор на пандемията в момента надхвърля 3,3 милиарда евро, което включва подкрепата за снабдяване с оборудване, средносрочна и дългосрочна помощ за здравната система и икономиката на страните от региона, подкрепа на предприятията чрез местни банки, макрофинансова помощ под формата на кредити от Европейската инвестиционна банка.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във