Банкеръ Daily

Свят

ЕС ще трябва да рециклира, защото Китай вече не приема боклуци

Европейският съюз работи, за да се намалят количествата пластмаса, които попадат в боклука, да се използват ефективно отпадъците и да се повиши делът на рециклирането.

В рамките на само няколко десетилетия производството на пластмаса по света нарасна скокообразно ‒ от 1,5 млн. тона през 1950 г. на 359 млн. тона през 2018 г. След рязък спад през първата половина на 2020 г. поради пандемията производството се възстанови през втората половина на годината. Всичко това води до натрупването на купища пластмасови отпадъци.

Европейският съюз работи, за да се намалят количествата пластмаса, които попадат в боклука, да се използват ефективно отпадъците и да се повиши делът на рециклирането. Европейският съюз прие мерки за намаляване на пластмасовите отпадъци в океаните. От 3 юли 2021 г. се забранява производството в ЕС на  пластмасови продукти за еднократна употреба, които най-често се срещат по бреговете в Европа.

Съгласно Европейския зелен пакт 55% от пластмасовите опаковки в ЕС трябва да се рециклират до 2030 г. Това би изисквало по-добър дизайн на тези продукти. В Европа голяма част от пластмасовите отпадъци (около 25%) попада на сметища, друга част се изгаря за извличането на енергия и горива. 

Около половината от пластмасата, която се събира за рециклиране, се изнася за преработка в страни извън ЕС. Сред причините за това са липсата на капацитет и финансови ресурси за местна преработка на отпадъците. В миналото значителен дял от износа е бил насочван към Китай, но Пекин наложи ограничения на вноса на пластмасови отпадъци. Това прави още по-спешна нуждата от нови решения.  

Ниската степен на рециклиране на пластмасата в ЕС води до загуби за икономиката и замърсяване на околната среда. По оценки вложеният материал за пластмасова опаковка губи около 95% от стойността си след първоначалното използване.

Производството и изгарянето на пластмаса е генерирало през 2019 г. 850 млн. тона парникови газове по света. Тези емисии могат да нараснат до 2,8 млрд. тона през 2050 г., показват научни модели. Поне част от емисиите биха могли да бъдат избегнати, ако се засили рециклирането.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във