Банкеръ Daily

Свят

ЕС ще създаде собствени сили за бързо реагиране през 2022 г.

Дискусията за създаването на собствени военни формирования, подчинени на институциите на ЕС и независими от САЩ, продължава повече от 70 години. 

Европейският съюз трябва да вземе решение до март 2022 г за създаването на свои собствени сили за бързо реагиране, независими от САЩ и НАТО и с численост до 5 хиляди души. Това твърди източник от външната служба на общността.

"След един от уроците, които научиха от последните събития в Афганистан, страните от ЕС обсъждат възможността да създадат свои собствени сили за бързо реагиране, но трябва да бъдем търпеливи. Първият проект на този документ ще бъде представен през ноември тази година. Окончателното решение трябва да бъде взето до март догодина", коментира европейският дипломат.

Въпроси, свързани с подготовката на "Стратегическия компас на ЕС", ще се обсъдят на 2-3 септември в Словения на неформална среща на външните министри и министрите на отбраната.

Според дипломата в бъдеще размерът на военния контингент на страните от общността за провеждане на независими операции може да достигне 50 хиляди души.

Дискусията за създаването на собствени военни формирования, подчинени на институциите на общността и независими от САЩ продължава повече от 70 години. Първоначално концепцията за създаване на такива сили се наричаше „Европейска отбранителна общност“, после „Еврокорпус“, „Бойни групи на ЕС“, „Армия на ЕС“, а сега се обсъжда формирането на „Сили за бързо реагиране на ЕС“. Но тези планове никога не са били прилагани на практика, тъй като са били блокирани от водещите съюзници на САЩ в Европейския съюз, предимно от Обединеното кралство. Съединените щати винаги са се противопоставяли активно на създаването на европейски сили, тъй като такава структура неизбежно ще се конкурира с НАТО, а самото й появяване ще доведе до отслабване на американското влияние в Европа.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във