Банкеръ Daily

Свят

ЕС ще стане световна сила, ако приеме Турция, твърди Чавушоглу

Отношенията на Турция с Европейския съюз не бива да бъдат държани за заложници на максималистки и националистически амбиции на няколко своеволни страни от блока, каза Чавушоглу.

Отношенията на Турция с Европейския съюз не бива да бъдат държани за заложници на максималистки и националистически амбиции на няколко своеволни страни от блока. ЕС ще стане глобална сила единствено с членството на Турция. Това заяви  турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу в статия за френския в. "Опинион".

Чавушоглу, който беше на двудневно посещение в Париж отбеляза, че Турция и Франция споделят общи интереси, отнасящи се до регионални въпроси, които наскоро изправиха двете страни една срещу друга. Според него, е в реда на нещата понякога да има разногласия между съюзниците.  Той подчерта, че Анкара се надява, че Франция би могла да стане движеща сила за сближаването с Турция, допринасяйки с развития, които да са от полза както за блока, така и за двустранните отношения.

В началото на май Ердоган обяви, че Европейският съюз се нуждае от нови подходи и структурни трансформации, особено по въпроса за механизма за вземане на решения. "Очевидно е, че без подкрепата и приноса на Турция ЕС няма да може да запази своята мощ", заяви той. 

Според Ердоган Турция, "въпреки политиката на двойни стандарти и пречки, остава решена да постигне стратегическата цел за присъединяване към ЕС".

В края на същия месец Европейският парламент прие резолюция за замразяване на преговорите с Турция за присъединяване към ЕС. 

"Пленарната сесия прие с огромно мнозинство най-твърдата резолюция за Турция, която някога е съществувала. Настояваме преговорите за присъединяване с Турция да бъдат официално преустановени, ако настоящата негативна тенденция не бъде спешно и последователно обърната“, обяви най-голямата партия в ЕП - Европейската народна партия. 

Евродепутатите подчертават, че отношенията с Анкара се влошават, вместо да се подобряват, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган продължава да провокира ЕС и неговите държави членки и отдалечава Турция от европейските стандарти.

Сега решението за замразяване на преговорите на Турция с ЕС е в ръцете на държавите членки. Досега Австрия и до известна степен Франция подкрепяха подобна идея. В същото време Германия, България и Унгария категорично се противопоставят на подобен ход.

Целта на турската дипломация ще е да убеди страните от блока, че е надежден партньор. Това няма да е трудно, като се има предвид, че Анкара държи в ръкава си коза с мигрантите, а и новата администрация на Съединените щати настоява ЕС да промени подхода си към Турция, за да не я тласне в ръцете на Русия. 

Турция кандидатства за присъединяване към ЕС на 14 април 1987 г. Процесът на преговори за приемането й в ЕС започна на 3 октомври 2005 г. На 6 юли 2017 г. Европейският парламент прие резолюция, призоваваща ЕС и ЕК да прекратят преговорите за присъединяване на Турция, докато нейните власти реализират промени в конституцията. През април 2017 г. обаче се проведе референдум за турската конституционна реформа, която значително разшири президентските правомощия.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във