Банкеръ Daily

Свят

ЕС ще приеме тази вечер нови тежки санкции срещу Русия

На извънредното заседание на Европейския съвет тази вечер ще бъдат одобрени по принцип предложените от Европейската комисия нови и тежки санкции срещу Русия заради нахлуването в Украйна. Това съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в централата на алианса в Брюксел.

По неговите думи тази нощ ще бъде утвърдено също осигуряването на финансова и хуманитарна помощ за Киев. Мишел определи събитията от последните часове като "катаклизъм", предизвикан от Кремъл и руския президент Владимир Путин. Той призова руснаците да не участват в действията срещу своя съсед.

Бруталността измести върховенството на закона и това засяга основите на ЕС. Не вярвам, че руснаците искат война - безсмислена и неоправдана, каза Мишел.

Фон дер Лайен заяви, че Путин ще трябва да обясни на сънародниците си последиците, които предстоят. Знам, че руснаците не искат тази война, добави тя.

По нейните думи новите санкции ще подкопаят икономиката на Русия. Фон дер Лайен посочи, че действията на Москва са най-тежката проява на агресия в Европа от десетилетия. Путин избра да върне войната в Европа. Залогът не е само Украйна, а стабилността на Европа и мирният световен ред. Единството е нашата сила, обобщи тя.

Председателят на ЕК съобщи, че ЕС е готов с осигуряването на необходимите горива, както и за бежанска вълна от Украйна. Добре дошли сте, обърна се тя към украинците.

НАТО и ЕС стоят зад храбрите украинци, каза Столтенберг. Той определи руското нападение като варварско. Русия се опитва със сила да върне часовника назад. Москва отказа диалога и избра агресията, добави генералният секретар.

По неговите думи НАТО ще направи всичко необходимо за защита на всички съюзници. Приветствам съгласуваните действия на ЕС и НАТО, това е силен израз на единство и показва колко сама и изолирана е Русия, посочи той. 

Светът трябва да отговори решително на руската инвазия в Украйна, в противен случай ще плаща още по-висока цена. Това заяви днес германската външна министърка Аналена Бербок, като обеща "пълен" пакет от санкции срещу Русия, предаде Ройтерс.

Според Бербок Украйна не е направила нищо, с което да заслужи нахлуването на Русия. Министърката се обърна към руския президент Владимир Путин, като каза, че той никога няма да унищожи вярата на хората в свободата и демокрацията.

"Днес се събудихме в различен свят", заяви тя пред репортери. "Ще въведем пълен пакет от сериозни санкции срещу Русия . . . Ако не заемем твърда позиция сега, ще плащаме още по-висока цена", каза Бербок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във