Банкеръ Daily

Свят

ЕС ще предостави на Гърция и България цялата нужна помощ за справяне с мигрантите

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви на пресконференция днес в Брюксел, че Европейският съюз ще предостави на България и Гърция цялата необходима помощ за борба с миграционната криза на границата с Турция, тъй като това е общоевропейски проблем, предаде ТАСС.

Наш приоритет е да предоставим на България и Гърция цялата необходима помощ в отговор на ситуацията на място, доколкото предизвикателството, с което се сблъсква Гърция сега, е проблем за целия ЕС, каза Урсула фон дер Лайен.

Председателката на ЕК изрази съчувствие към Турция във връзка с конфликта в Сирия, но посочи, че е недопустимо Анкара да пуска бежанците и мигрантите от нейна територия в Европа, допълва Ройтерс.

Признавам, че Турция е в трудно положение във връзка с бежанците и мигрантите. Но това, което виждаме сега, не може да бъде отговор или решение, заяви на пресконференцията Урсула фон дер Лайен. Тя напомни, че между Анкара и Брюксел има "действащо споразумение", което трябва да бъде основа за диалог.

"Унгария няма да пусне на своя територия нито един мигрант". Това заяви унгарският министър на външните работи Петер Сиярто след срещата си в Белград със сръбския министър по европейските въпроси Ядранка Яксимович, предаде NOVA.

Сиярто изрази загриженост от случващото се в Турция и Сирия, както и от ситуацията на турско-гръцката граница след решението на властите в Анкара да отворят границата за мигранти, които се насочват към Европа.

"През следващите седмици и месеци може да очакваме да пристигнат няколкостотин хиляди мигранти", подчерта Сиярто и поясни, че властите в Будапеща са изпратили още 20 полицаи по границата със Сърбия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във