Банкеръ Daily

Свят

ЕС ще помага на Ирландия при Брексит без сделка

Ирландия ще бъде изправена пред сериозни трудности при Брексит без сделка. По тази причина в Европейската комисия се обсъждат варианти и ще се разработи пакет с помощи за страната в размер на няколко милиарда паунда, пише в своя статия вестник "Таймс". Така ще се направи опит да се компенсират икономическите щети в случай на излизането на Великобритания от ЕС без сделка.

Брюксел бил "готов да похарчи толкова, колкото бъде необходимо", за да помогне на ирландското правителство да се справи с проблемите в търговията в този случай. Някаква точна сума не се съобщава.

Ирландското правителство също е притеснено от развоя на събитията. Припомняме, че на 9 юли то представи свой план за действие, в който е посочено, че излизането без сделка ще стане "безпрецедентно събитие за Ирландия", което пък ще създаде огромни трудности за националната икономика и ще доведе до нарушаване на стокообмена между севера и юга в Ирландия, а също така и между Ирландия и Великобритания. В документа се отбелязва, че през първата година Брексит без сделка ще струва на бюджета на страната 6.5 милиарда паунда.

Ирландия или Ейре (на ирландски: Éire; Poblacht na hÉireann) заема около 5/6 от територията на остров Ирландия. Останалата 1/6 е заета от Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство. Площта ѝ е 70 831 кв. километра, а населението - над 4.6 млн. човека, което я поставя между най-малките страни в Европа. За сметка на това, населението и е сравнително младо и продължава да расте с почти рекордно за Европа темпо от 2.5 на сто.

Ирландия е сред най-богатите, най-развитите и мирни държави в света, и има едно от най-високите нива на жизнен стандарт в света. Страната има висококачествена образователна система, както и пълна свобода на словото, политическа и икономическа свобода.

Ирландия има развита и модерна икономика, фокусирана главно върху сферата на услугите и високите технологии. Тъй като държавата води политика на неутралитет, тя не е член на НАТО. Официалните езици в страната са ирландският и английският.

Република Ирландия е член на Европейския съюз от 1973 г., на ОИСР и на ООН.

Facebook logo
Бъдете с нас и във