Банкеръ Daily

Свят

ЕС ще отпусне 14 млрд. евро на Западните Балкани и Турция

Европейският съюз ще окаже  подкрепа на Албания, Босна и Херцеговина през следващия седемгодишен период, както и на Косово, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Турция със задна дата от 1 януари 2021 г.

Европейският парламент и Съветът на ЕС се споразумяха за създаване на нов инструмент за предприсъединителна помощ с общ бюджет от 14,162 милиарда евро за Западните Балкани и Турция за периода 2021-2027 г., съобщава сръбският вестник “Политика“.

Целта на новия инструмент е оказване на подкрепа на страните кандидатки за присъединяване към общността по пътя им към реформи, отговарящи на критериите за присъединяване към Съюза.

„Това дългоочаквано споразумение за нашата амбициозна финансова помощ е положителен, добре дошъл и силен сигнал за Западните Балкани и Турция. "Договореният пакет представлява солидна инвестиция в бъдещето на региона и подкрепя прилагането на ключови политически, институционални, социални и икономически реформи в съответствие със стандартите на ЕС и постепенно привеждане в съответствие с неговите правила и политики", заяви днес комисарят по разширяването Оливер Вархели.

Европейският съюз ще окаже  подкрепа на Албания, Босна и Херцеговина през следващия седемгодишен период, както и на Косово, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Турция със задна дата от 1 януари 2021 г.

Следващият ротационен председател на ЕС Словения обяви, че "разширяването на ЕС трябва да продължи", защото все още има европейски държави, които не са членки на ЕС, и е важно процесът да бъде ускорен. На 1 юли Любляна ще поеме председателството на Съвета на ЕС.

Премиера Янез Янша отбеляза, че Словения смята да организира неформална балканска среща на върха с лидерите от Европейския съюз, за да се обсъдят следващите стъпки в процеса. По думите му, "след като разширяването на ЕС към Западните Балкани не получи голямо внимание заради икономическата криза, миграционната криза и сега пандемията, дойде време" това да стане.

На 20 май Европейският парламент прие резолюция за замразяване на преговорите с Турция за присъединяване към ЕС. Резолюцията бе приета с огромно мнозинство от 480 "за“, 64 "против“ и 150 "въздържали се“. 

Резолюцията отбелязва, че отношенията с Анкара се влошават, вместо да се подобряват, и се насочва срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган, като казва, че продължава да провокира ЕС и неговите държави членки и отдалечава Турция от европейските стандарти. 

Въпреки това, явно Брюксел е решил да даде още един шанс на Анкара. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във