Банкеръ Daily

Свят

ЕС ще общува с талибаните, но при стриктни условия

Жозеп Борел

Европейският съюз ще си взаимодейства с талибаните при строги условия, без това да означава, че блокът признава новото афганистанско управление, каза днес ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

"За да подкрепим афганистанското население, ние ще трябва да си взаимодействаме с новото управление в Афганистан, което не означава признаване. Това е оперативно сътрудничество," заяви Борел.
Той допълни, че в зависимост от поведението на бъдещото афганистанско правителство, взаимодействието може да се засили. Условията за това включват недопускането Афганистан да се превърне в "база за износ на тероризъм в други страни", както и зачитането на човешките права, върховенството на закона и свободата на медиите.

Афганистан също така ще трябва да формира представително преходно правителство, да позволи свободен достъп до хуманитарната помощ и да разреши на чуждите граждани и на афганистанците в риск да напуснат страната.

Хаотичното изтегляне на Запада от Афганистан вероятно ще бъде катализатор на опитите на ЕС да развие обща отбрана, заяви днес ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел и поясни, че силите за бързо реагиране трябва да бъдат част от тази обща отбрана.

"Понякога има събития, които са катализатор в историята, които водят до пробив, и аз мисля, че Афганистан е едно от тях", каза Борел преди неофициалната среща на министрите на отбраната на страните от ЕС в Словения.

Борел призова за изграждането на "сили за първоначално реагиране" от 5000 военнослужещи, които да заменят бойните групи на ЕС, които бяха създадени през 2007 г., но никога досега не са влизали в действие. "Трябва да потърсим нещо по-оперативно", заяви той относно силите за първоначално реагиране. "Нуждата от по-силна европейска защита е по-очевидна от всякога", каза Борел. Той добави, че се надява, че ще има план в тази насока през октомври или ноември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във