Банкеръ Daily

Свят

ЕС ще нарича Македония БЮРМ до ратифициране на споразумението

Протест в Скопие срещу новото име

Европейският съюз ще продължи да нарича Македония с досегашното наименование "Бивша югославска република Македония" (БРЮМ) до окончателната ратификация на подписаното вчера споразумение между Скопие и Атина. Това съобщи в отговор на въпрос на пресконференция говорител на Европейската комисия.

Остават още няколко стъпки и докато те не бъдат изминати, ще продължим да наричаме страната БРЮМ, каза говорителят. Той отбеляза, че това е и подходът на ООН.

Сключеното споразумение вчера подлежи на парламентарна ратификация в Гърция и Македония, както и на референдум сред македонците. Засега остава открит въпросът дали ЕС и НАТО ще изчакат процесът да завърши изцяло, преди да отправят към Скопие покана за преговори за присъединяване към двете международни организации.

68,3 процента от гърците определят споразумението между Атина и Скопие като лошо, пише гръцкото издание"Прото тема", като се позовава на проучване на общественото мнение на социологическата агенция Marc. Едва 22,9 процента от запитаните одобряват договореностите между двете страни.

По-негативни към споразумението са настроенията сред жителите на Северна Гърция (76,1 процента), както и сред по-младите във възрастовата група 18-43 години (72,7 процента). Мнозинството от избирателите (73,2 процента) смятат, че Гърция не трябва да приема включването на думата "Македония" в името на бившата югославска република. Сред жителите на Северна Гърция (гръцка Македония и гръцка Тракия) този дял достига до 81,4 процента.

Седемнайсет души, десет от които полицаи, са ранени в снощните протести пред парламента на Реипублика Македония, предаде агенция МИА.

Македонското МВР съобщи днес на пресконференция, че са задържани 26 души с насилническо поведение, които блъскали оградата пред парламента, хвърляли камъни и пиратки към сградата и полицейския кордон и се опитали да влязат насила в Собранието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във